Den sista kvarvarande medlemmen i legendariska musikgruppen Thores trio, vokalisten Nanna Helin, Båtskärsnäs, har avlidit i en ålder av 88 år. Hon avled den 6 oktober på Näsbygårdens sjukhem i Kalix efter en tids sjukdom.
Nanna Helin debuterade som tolvåring på scenen i Folkets hus 1933 i nyårsrevyn. Initiativet kom från hennes lärare i sång. Sedan dess höll hon på med sången resten av livet.
2008 medverkade hon vid den hundrade barnfesten i Båtskärsnäs där hon bland annant sjöng julsånger, med fantastiskt klar röst.
Thores trio
Mest känd är hon förstås från Thores trio som bildades 1933. Den bestod då av syskonen Nilsson med Thore Allan på dragspel, Gösta på fiol och Eskil på gitarr. Eskil ryckte in i lumpen 1935 och då började systern Nanna i trion där hon sjöng och spelade gitarr. När Thore Allan kom tillbaka från lumpen köpte han en saxofon och trion blev nu Thores Band under några år.
Eskil gifte sig 1939 och flyttade från Båtskärsnäs och Gösta dog 1940. Då tog man in Stig Vikström som spelade basfiol och han var med i trion i fem år. Därefter kom Erik Helin med i trion som sedan dess bestod av Thore Allan Nilsson, Nanna och Erik Helin. Erik och Nanna var gifta med varandra.
Thores trio spelade utan uppehåll från 1934 till 1996.Thores trio kunde växla mellan smäktande valser eller tango och Internationalen eller andra kampsånger.
Under alla dessa år har Thores trio turnerat på de flesta dansställen runt om i Norrbotten och även i övriga Sverige och de åkte omkring i en Volvo Duett.
Trion var i många år Baskeriamatörernas husband och de har även spelat på julfesterna och midsomrarna i Båtskärsnäs.
Sista spelningen med Thores trio var midsommarafton 1996. Några dagar senare avled Thore Allan Nilsson.
Stipendium
Nanna var den sista kvar av den fantastiska trion och sedan år 2000 utdelas Thores trios stipendium till musikaliska begåvningar i Kalix kommun i samband med midsommarfirandet på torget i Båtskärsnäs.
Nanna Helin var aktiv i APK (Arbetarpartiet kommunisterna) och medverkade i partiets tidning Norrskensflamman där hon skrev krönikor och dikter. Hon var även engagerad i hembygden och var speciellt aktiv i Båtskärsnäs Folkets hus-förening.
1977 var hon Sommar-pratare i Sveriges Radio.
Hon var aktiv in i det sista. Hon bodde kvar hemma med god hjälp av vänner fram till i våras då hon drabbades av en hjärnblödning
Nanna Helins närmaste är en brorson, svåger, svägerska, kusiner, övrig släkt och många vänner.