Norge befinner sig i djup landssorg. Ingenting har tidigare lämnat så djupa sår i nationen sedan andra världskriget. Anders Behring Breivik är i säkert förvar och har erkänt terrorhandlingarna. I senaste rapporten från norsk polis justerades siffran ner till 76 döda varav massakern på Utøya ensam krävde 68 liv, de flesta ungdomar.
- När jag hörde vad som hänt kopplade det inte för mig. Jag kunde inte tro att det var sant. Men nu inser jag att jag aldrig kommer glömma fredagens datum, säger Vigdis Valvog som är på genomresa och har stannat i Bjerkvik.
Norge är ett långt och avlångt land men kanske aldrig förr har landet känts så litet och kompakt som nu - stämningen är dämpad från södra fjordarna och ända upp till svala Narvik och Bjerkvik.
- Visst blir man mer observant efter en sådan här händelse. Helt klart, konstaterar Vigdis Valvog och får medhåll av sin make Svein.
Öppenheten hotad
Norge har i omvärlden gjort sig känd för att vara bland de allra mest öppna länderna i världen och hamnat i topp vad avser demokrati i flera mätningar. Det är ett litet land vars befolkning litar på varandra i hög utsträckning. I fredags fick sig öppenheten en rejäl törn och i massakerns spår följer, om än bara för en stund, minskad öppenhet och fler kontroller. Alf Simondsen tror dock inte på en negativ förändring av öppenheten i det långa loppet.
- En stund kommer öppenheten vara mindre men det kommer att gå över. Den galningen ska inte få förändra vårt land.
Utökad polisnärvaro
Vid gränspassagen i Bjørnfjell har extra poliser från Norge satts in för att göra stickprov på bilar då det ännu inte är klart om Anders Behring Breivik hade några medhjälpare eller inte. Polismännen ber främst om legitimation och pratar samtidigt med förarna.
- Vi har satt in extra polismän som arbetar vid sidan av tullen. Det har med Schengenavtalet att göra. Vid särskilda omständigheter som denna tillsätter vi extra resurser, säger Sten Wilhelmsen, operationsledare vid norska polisen i Harstad.
Polisens extrakontroller vid gränspassagen har funnits på plats sedan i fredags och än har inget datum för tillbakadragandet av resurserna bestämts.
Stämningen i både Narvik och betydligt mindre Bjerkvik är dämpad till den grad att ordväxlingen är sparsam.
Ett land som är känt för sina glada och lättsamma människor har dränkts i dysterhet på grund av kanske en enda människas handlingar.
Ofattbart
De få norrmän i Narvik som inte sitter hemma och följer nyheterna beskriver händelserna som helt ofattbara. Och det kommer sannolikt dröja innan ämnet kan behandlas utan stor smärta och saker och ting kan återgå till det normala. Men som en äldre kvinna nere vid Narviks hamn sa "Allting må vara annorlunda nu, men allting ska åter bli det samma"