Det handlar om Sveriges största meteorit som innehåller en unik kristallstruktur som bildas ute i rymden. Enligt Thomas Österberg, som tillsammans med assistenten Örjan Österberg gjorde fyndet i söndags, finns det bara några fler av samma sort i världen.
- Vi hittade den i ett område norr om Kitkiöjärvi och mig veterligen är det den största som har hittats i Sverige. Vi tog in den till byn på traktor och vägde den på en specialvåg. Den väger 1,2 ton, eller exakt 1185 kilo, säger han.
Kan de kan jag
Kitkiöjärvi, mellan Pajala och Karesuando, har omkring 60 bofasta invånare. Varje sommar lockas människor till byn för att leta meteoriter i området och 2002 hittade två stockholmare det första fyndet, vilket inspirerade Österberg.
- Då tänkte jag att kan de så kan jag.
Han begav sig norröver, också han 2002, och två år senare, 2004, hittade Österberg sin första meteorit.
- Sedan dess har jag varit uppe en till två veckor per sommar.
Med speciella metalldetektorer går man runt i terrängen och söker. Kommer man över ett metallföremål blir det ett utslag på detektorn.
Järn och nickel
- Då är det sannolikt en meteorit man hittat för de innehåller i princip bara ren metall. Det är järn och nickel och någon procent sällsynta metaller.
Till vardags arbetar Thomas Österberg som civilingenjör på Vägverket i Växjö.
Att leta meteoriter är enbart en hobby för honom.
Spännande
En sysselsättning som han tycker är mycket spännande.
- Jag har samlat på mineraler och stenar länge och det här ligger lite nästgårds.
- Jag tror inte att vi blir rika och det är inte därför vi letar, men detektorerna är dyra så någon typ av ersättning ska vi diskutera.
- Just nu fraktas den till en kompis i Östersund och där vi ska göra den ren från jord och rost. Eventuellt är Naturhistoriska museet i Stockholm intresserat av att köpa den.
- På den internationella samlarmarkanden är den värd över en miljon kronor, men för Naturhistoriska är vi beredda att gå ner i pris då vi vill att den ska stanna i Sverige. Skulle man skära upp den i skivor och sälja till samlare skulle värdet mångdubblas, men det är inte aktuellt.
- En forskare från Luleå tekniska universitet har visat intresse och sagt att den borde finnas där. Får vi den inte såld den behåller vi den som samlarobjekt.