Vårkänslorna spirar, temperaturen ligger runt 7-8 plusgrader (!) och isarna smälter när Niklas Nordström och Petra Lundmark möter NSD/Norrbottens-Kuriren i Norra hamn inför Alla hjärtans dag.

För bildernas skull får Niklas skjuts av Petra på sparken längs isvägen.

– Helt relevant att Petra skjutsar mig. En viljestark kvinna med styrfart framåt i livet, säger Niklas.

Artikelbild

| Lyckosparken. "Helt relevant att Petra skjutsar mig. En viljestark kvinna med styrfart framåt i livet", säger Niklas Nordström.

De är lika gamla, 48 år, men har två olika karriärer bakom sig. Medan Niklas valde politikens bana, satsade Gällivarefödda Petra på brädåkning, bergsklättring, hästar och musikbranschen.

– Det var när jag flyttade hem från Stockholm som jag lärde känna Petra. Genom våra jobb stötte vi på varandra, säger Niklas.

När sa det klick?

– Ungefär ett år sedan nu, berättar de.

Artikelbild

| KÄRA. Även om båda är upptagna i sina jobb försöker Niklas och Petra träffas och "vardagslyxa" så ofta som möjligt. "Alla dagar är Alla hjärtans dag", säger de.

Vem tog första steget?

– Båda kände samma sak. Inga tveksamheter, säger Petra.

Artikelbild

| Handlingskraftig. "Niklas gör det bra, tar tag i saker. Han är en "doer". säger Petra Lundmark.

– Men det krävdes kvinnlig tydlighet för att jag skulle våga. Inte alltid lätt att veta om man tolkar situationer rätt, säger Niklas.

När han, efter en skilsmässa, flyttade upp till Luleå och blev kommunalråd för tre-fyra år sedan var Niklas Nordström osäker på hur han skulle hitta en ny kärlek i livet.

Artikelbild

| "En härlig sak är att vi kan prata om allting", säger Petra.

– Visst hade jag kunnat vara på dejtingsajter eller på krogen men i min offentliga roll är det svårt. Att lära känna någon som Petra genom jobbet, det blir enklare.

Kärleken växte fram via Niklas roll i kommunpolitiken och Petras jobb som marknadsansvarig på BD Pop.

– Petra är en smart, intressant människa. Jag lär mig andra saker, hamnar i nya världar. Jag har aldrig hållit på med musik eller snowboarding tidigare.

– En härlig sak är att vi kan prata om allting. Det är kul att hänga med Niklas. Sen har vi lika värderingar också. Niklas är snäll och varm.

– Man delar varandras intressen, som Petras hästar. Jag är mycket med Petra i stallet.

Vad bidrar du med där?

– Med muskler. Jag mockar, sätter på täcken och hjälper till.

De har varit ett par i drygt ett år nu men bor ännu inte tillsammans.

–  Vi bor bara två kvarter från varandra. Många ställer frågan om vi ska flytta ihop men vi har inte tänkt så ännu, säger Niklas.

Ibland stormar det runt honom som kommunalråd och Petra kan ibland tycka att den mediala bilden av partnern är orättvis.

– Folk får ha sina åsiker, jag ser andra sidor av Niklas. Han gör det bra, tar tag i saker. Niklas är en "doer".

Handlingskraften är något som förenar dem, menar Niklas.

– Det roliga med Petra är att det aldrig sitter fast. Vi är snabba till beslut, båda två. Ibland måste vi ifrågasätta varandra – har vi verkligen tänkt igenom det här?

Händer det att ni grälar?

– Ett par gånger, kanske. Eller mer diskuterar, säger Petra.

– Petra kan vara något "hetare" medan jag är lite lugnare, säger Niklas.

Vad betyder Alla hjärtans dag för er?

– Alla dagar är Alla hjärtans dag. Man kan se en tv-serie, dricka ett glas vin och laga god mat. Att göra saker tillsammans är viktigt. Det kan räcka med att gå ut med hunden, säger Petra som berättar att de planerar ett spa-besök när tillfälle ges.

Hur ser ni på framtiden? Giftermål?

– Vi har inte pratat om det ännu, säger Niklas.

– Vi är på en bra plats nu, säger Petra innan de skiljs åt och hon åker mot stallet, medan Niklas får skjuts tillbaka till stadshuset och vardagen som kommunalråd.