Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har en hemsida. Där har den publicerat en bild med rubriken ”Den första maj tar vi sikte på Boden”. På bilden syns Jan Ohlsson som gestaltade Emil. Han har sin träbössa i handen och under honom finns organisationens namn och logotype.

– Det är att svärta ned Astrid Lindgrens minne på ett väldigt otäckt sätt, säger Ulf Renlund, chef för Försvarsmuseum Boden.

Han tror att hon skulle ha tyckt att det är fruktansvärt.

Artikelbild

| Bild från utställningen producerad av Stiftelsen för bevarande av Astrid Lindgrens gärning.

– NMR är allt som hon stod emot. Osmakligt är väl ett bra ord. I Sverige förknippas Emil med sagoidyllen av bondesamhället. Alla Astrid Lindgrens böcker genomsyras av mänskliga, humana värderingar och godhet. En otrolig medmänsklighet.

Ulf Renlund tror att Astrid Lindgren själv hade reagerat starkare än när hon skrev Sagan om Pomperipossa 1976.

– Jag tror att hon hade gjort ett mycket skarpare inlägg idag.

Varför publicerade ni den bilden?
Artikelbild

| Ulf Renlund, chef för Försvarsmuseum Boden.

– Jag är inte insatt, men varför frågar du? säger Pär Öberg, NMR:s presstalesman.

Jag skulle vilja ha ett svar?
Artikelbild

| Atsrid Lindgren.

– Vad spelar det för roll?

Vad är sambandet mellan Katthult och Boden?
Artikelbild

– Det är meme humor, som inte är helt lätt att begripa ens för mig. Titta själv, det finns massor av knasiga grejer, som man inte begriper om man är över 20.

Men eran hemsida är väl för dem som är över 20?

– Meme är utbrett och jag känner att du slösar min tid, säger Pär Öberg.

På frågan om de har tillstånd att använda bilden, svarar han nej.

Att NMR använder sig av en av Astrid Lindgrens sagofigurer Emil tycker Béatrice Öman (S) är lika olämpligt som all marknadsföring av extremism.

– Det är hemskt.

Lika olustigt tycker hon det är att de fått tillstånd att demonstrera. Hennes magkänsla säger att det borde vara förbjudet. Därför hoppas Béatrice Öman att det snart ska finnas en lag som gör att alla organisationer med en grundinställning att bedriva hets mot folkgrupp inte får finnas och därför inte heller får demonstrera.

– Den demokratiska befolkningen är nog väldigt överens om att de inte ska kunna få demonstrera. Det enda syftet är att skapa oreda och sprida rädsla. Betyder det att man ska stanna hemma? Nej, det ska vi inte alls vara, säger Béatrice Öman.