Hon är ordförande i SWBA Boden som är den nordligaste lokalgruppen med 15 medlemmar. Träningen sköts tre-fyra gånger i veckan på gamla A 8 området.
- Våra hundar älskar den här träningen och mår bra av den. Weight Pull ska vända hundens energi till något positivt. Tycker inte hunden att sporten är rolig finns det faktiskt annat man kan utöva med sin hund i stället, säger Olga Isaksson.
I Weight Pull används vagn och specialgjorda selar under träning och tävling.
Välja nivå
- Hos oss väljer man själv vilken nivå man vill träna på. Om man vill satsa på tävling eller träna och samtidigt bygga upp hundens muskelstyrka och kondition och skapa ett samarbete mellan hund och förare.
- Att så många kamphundsraser finns hos oss tror jag beror på att de vill träna med dem som har samma hundtyp på samma sätt som det finns schäfer- eller retriverklubbar.
I dag tävlar många oregistrerade djur med inblandning av amstaff och pitbullterrier i sporten. Eftersom det är vanligt med både höftleds- och armbågsledsdysplasi hos även dessa hundtyper och de är oftast väldigt arbetsvilliga finns stora risker för skador och lidande om hundar med ledsymptom tillåts tävla.
- Vi följer givetvis Jordbruksverkets regler och föreskrifter. Rekommendationen är också att hundar armbågs- och höftledsröntgas för att lägga upp träningen på bästa sätt. Det finns vissa som tycker att dem som utövar Weight Pull ägnar sig åt djurplågeri medan vi tycker att det är en jättebra träningsform både för hund och förare, säger Olga Isaksson.
På en vanlig hundtävling går det inte att komma långt för en blandras, men i Weight Pulls tävlingsform går det att vinna ett pris även om hunden saknar stamtavla.
- Det gör säkert att en del lockas till vår verksamhet. Weight Pull kan vilken hundras som helst utöva.
Pröva på
Olga Isakssons hanhundar Best och Fjant är av raserna american pitbullterier och amstaff med tiken Puma är en blandning av kamphundsraser.
Några som aldrig prövat weight-pull är trillingarna Fredrika, Paulina och Magdalena Risberg med sin storpudel Chabo.
- Han är 16 månader gammal och har mycket energi. Vi har prövat på spårträning och åkte hit för att se om Chabo tycker det här verkar kul, säger Paulina Risberg.