Han Song-Ryol ledde delegationen från Nordkoreas utrikesdepartement i de bilaterala överläggningarna den 29–30 januari. Värd för besöket var kabinettssekreterare Annika Söder.

Samtalen fokuserade på Sveriges konsulära skyddsmaktsuppdrag som vi har för USA, Kanada och Australien i (Nordkoreas huvudstad) Pyongyang, säger presskommunikatör Katarina Byrenius Roslund på utrikesdepartementet till TT.

I samband med besöket fick Han Song-Ryol även tillfälle att hälsa på statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström.

Artikelbild

| Nordkoreas utrikesminiser Han Song Ryol har i det tysta fört samtal i Stockholm om säkerhetsläget på den koreanska halvön. Arkivbild.

Sveriges roll

Att vara skyddsmakt innebär att en stat tillvaratar en annan stats intressen i ett tredje land. Sverige har sedan decennier varit skyddsmakt, och alltså agerat som mellanhand, för västerländska länder som saknar diplomatisk representation i Nordkorea.

Överläggningarna i Stockholm berörde därtill säkerhetsläget på den koreanska halvön, som står högt på agendan hos FN:s säkerhetsråd där Sverige i juli åter blir ordförande.

Den 14–15 januari deltog Annika Söder i ett möte i Vancouver som också gällde den koreanska halvön. Värdar var Kanadas och USA:s utrikesministrar. "Sverige deltar för att främja diplomatiska ansträngningar för avspänning och fredlig konfliktlösning på Koreanska halvön", hette det på regeringens hemsida.

Tung diplomat

När Han Song-Ryol passerade Pekings internationella flygplats på vägen hem, frågade journalister om det hade förekommit kontakter med USA under mötet i Sverige och om det fanns en möjlighet till dialog. Han besvarade inte frågorna, enligt det sydkoreanska nyhetsbolaget KBS.

Den vice utrikesministern är en mycket erfaren diplomat och förhandlare. Han har varit chef för det nordkoreanska institutet för Amerikastudier, vice FN-ambassadör och setts som en nyckelperson i den så kallade New York-kanalen i samtalen mellan USA och Nordkorea, enligt analyssajten 38 North knuten till John Hopkins-universitetet i USA.

Han deltog även i sexpartsamtalen om Nordkoreas kärnvapenprogram som inleddes 2003. Övriga deltagare var USA, Kina, Ryssland, Japan och Sydkorea.