Onsdagen den 1 oktober uppmärksammas FN:s internationella äldredag världen över. I Sverige genomför Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB , kampanjen ”Peppar peppar” med fokus på hur man kan minska antalet fallolyckor bland äldre.
Ny statistik visar att drygt 1 500 personer – 992 kvinnor och 510 män – över 65 år i Norrbotten uppsöka akut sjukhusvård på grund av fallolyckor.
Enligt MSB har fallolyckorna bland män ökat mest de senaste tio åren i Luleå, Gällivare och Piteå. Bland kvinnorna är ökningen störst i Boden, Luleå och Älvsbyn.
I hela landet var det 48 662 personer över 65 år som fick sluten sjukhusvård på grund av fallolyckor (31 824 kvinnor och 16 838 män). Varje år dör också närmare 1 600 personer äldre än 65 år till följd av en fallolycka, det vill säga ungefär fyra personer varje dag.
– Det är fortfarande nästan dubbelt så många kvinnor som män som skadas i fallolyckor, men antalet män skadade i fallolyckor ökar kraftigt. De senaste tio åren har det skett en ökning av män över 65 år skadade i fallolyckor med 35,5 procent. Motsvarande siffra för kvinnor över 65 år är en ökning på 8,5 procent, säger Jan Schyllander från MSB.
– Det här är inte nytt. Hur många ska dö och skadas innan samhället tar frågan på allvar? Mycket kan göras för att minska olyckorna. Det handlar om att samhället, framför allt kommunerna, måste ta statistiken på allvar, säger Curt Persson PRO:s ordförande.
Orsaken till fallolyckorna är bostäder som inte är anpassade till äldres minskade rörlighet, äldres ofta alltför höga medicinering, äldre som inte äter ordentligt och tillräckligt näringsrikt samt otillräcklig friskvård.