70 procent av LTU-studenterna dissar norr – flyttar efter examen

Ett nytt projekt ska stärka kompetensförsörjningen och få fler LTU-studenter att stanna i Norrbotten.
– Vi behöver få fler att flytta hit och jobba här. Det kan vi bidra med samtidigt som vi kan ge våra studenter en bättre studietid, säger projektledaren Marita Holst.

Majoriteten av studenterna på LTU lämnar Norrbotten efter examen. Något som till stor del beror på brist på starka kopplingar till lokala företag och regionen under studietiden, skriver Luleå tekniska universitet.

Majoriteten av studenterna på LTU lämnar Norrbotten efter examen. Något som till stor del beror på brist på starka kopplingar till lokala företag och regionen under studietiden, skriver Luleå tekniska universitet.

Foto: Jonas Andersson

Norrbotten2025-05-06 00:01
  • Projektet Talent Hub North har lanserats för att behålla fler studenter från Luleå tekniska universitet i Norrbotten efter examen.
  • Projektet, som startade i september 2024, syftar till att säkra framtida kompetensförsörjning för små och medelstora företag i Luleå och Boden.
  • Finansierat av Europeiska unionen och Region Norrbotten, kommer projektet att testa olika sätt att matcha företag och studenter, inklusive ett mentorsprogram för internationella studenter.

I september 2024 inleddes det treåriga projektet Talent Hub North. Målet är att säkra framtida kompetensförsörjning för små och medelstora företag i Luleå och Boden, bland annat genom att få fler studenter att stanna i regionen efter examen.

Luleå tekniska universitet är samordnare och samarbetspartners är Luleå Science Park, Luleå kommun, Boden Business Park och Bodens kommun.

– I den situation vi har nu med det enorma behovet av kompetensförsörjning är det smart att jobba med de som valt att komma hit och studera och på olika sätt visa upp det näringsliv och möjligheter till arbete som finns här uppe, säger projektledaren Marita Holst.

30 procent av studenterna på LTU kommer från norra Sverige, resterande kommer utifrån. Efter examen är det ungefär 70 procent som lämnar Norrbotten och flyttar söderut.

Projektet involverar flera små och medelstora företag och fokuserar på flera saker.

Bland annat ska företagens förmåga att ta emot och engagera studenter stärkas genom ett handledningsprogram. Det ska också skapas tydliga mötesplatser och samarbetsarenor mellan studenter, företag och kommuner.

Tillsammans med näringslivskontoren ska LTU bland annat anordna Site Visits, ett program där företag får visa sin verksamhet och kommunerna får möjlighet att visa upp det som höjer deras attraktivitet för studenterna.

– Sen har vi också ett fokus på internationella studenter, så där kommer vi genomföra ett mentorsprogram. Det är ett sätt att få företagen att se möjligheterna med våra internationella studenter.

LTU har sedan tidigare arbetat med att matcha studenter och företag, men nu ska det trappas upp, berättar Marita Holst, samverkansstrateg på LTU.
LTU har sedan tidigare arbetat med att matcha studenter och företag, men nu ska det trappas upp, berättar Marita Holst, samverkansstrateg på LTU.

– Från universitetets perspektiv bidrar det till att studenterna får en bättre studietid och utbildning. För omgivande samhälle bidrar det till att företagen kan utvecklas och växa. Dessutom kan de möta sina framtida anställda. Det är också ett sätt att visa upp kommunerna, att man kan leva och bo här och det finns spännande företag att jobba i.

Projektet finansieras av Europeiska unionen och Region Norrbotten och budgeten är 19 757 402 kronor.

Det utvärderas löpande, dels av LTU men också av en extern utvärderare.

– Vi testar olika sätt att matcha företag och studenter med varandra. Vi testar ett koncept i liten skala som en pilot och så ser vi hur det går, sen kör vi det i större skala, säger Marita Holst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!