Trodde du att vinterkräksjukan härjar som värst under jul- och nyårshelgen? Då trodde du fel. Det är nämligen under denna vecka och de två följande som flest insjuknar, visar statistik från Folkhälsomyndigheten.
Likadant är det med influensaaktiviteten som fortsätter öka just nu, enligt samtliga rapporteringssystem som Folkhälsomyndigheten använder.
I år är det ovanligt många patienter som har behövt intensivvård till följd av säsongsinfluensan. Dessutom handlar det om relativt många yngre och medelålders för övrigt friska personer som krävt intensivvård.
– Vi har haft två, tre fall som varit i intensivvård och legat med konstgjord lunga – och det är fler än vanligt. Det får en att börja fundera lite. Hade det bara varit i Norrbotten hade det kanske varit en tillfällighet, men nu ser det ut på samma sätt i hela landet, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Sunderby sjukhus.
Nystedt har en lös teori om att det kan ha att göra med vaccinet.
På senare tid har det förekommit minst två stora influensaepidemier. 1968 kom Hongkong-influensan och på det följde år av olika säsongsbetonade influensor som var och en var avknoppningar av det första viruset. 2009 var det dags igen – denna gång i form av svininfluensan. De influensor som varje år drabbar Norrbotten är ofta avknoppningar av denna – vissa mildare, andra mer tuffa.
– Pandemrixvaccinet som togs fram mot svininfluensan 2009 gav ju ett oerhört bra skydd och räddade livet på många människor – även om de inte vet om det. Svininfluensan var riktigt, riktigt giftig – men vi kom undan ganska bra eftersom vi hann vaccinera befolkningen. Men jag undrar om inte effekten av det vaccinet i befolkningen håller på att trappas ned, säger Nystedt.
Sedan 1 november 2015 är samtliga fall av influensa som bekräftas i laboratorieanalyser anmälningspliktiga.
– Man försöker ständigt hitta nya och bra sätt att mäta och se när influensan kommer. Influensa är ju en farlig sjukdom, man ser tydligt hur dödligheten ökar varje år. Men man vet ju också att det går att påverka det utfallet med vaccin och det pågår ständigt forskning kring det. Nu finns det till exempel ett nytt nässprejsvaccin för barn som ger ett ganska bra skydd. Pandemrix var ju oerhört effektivt, men man kan ju inte ge ett vaccin med den typen av biverkningar till stora skaror människor. Och generellt är vi ganska dåliga på att gå och vaccinera oss, säger Nystedt.
– Influensan följer väldigt tydliga spår. Kurvan ser likadan ut för varje år med en topp under vintern. Det är jättesvårt att säga vad det beror på, kanske har det med temperaturer att göra eller mottaglighet eftersom vi vistas mycket inomhus. Det ser likadant ut på södra halvklotet, fast de ligger i regel ett halvår före oss – då de har sin vinter.