Barn kan få lägre IQ av älgkött

Barn kan bli osmarta av att äta älg – på grund av blyhalten i köttet.Mitt i älgjakten går norska myndigheter ut med en skarp varning.– Barn som äter sånt kött ofta kan få lite lägre IQ, säger Catherine Svindland vid norska Livsmedelsverket till NRK.

MARIEFRED 2012-10-08
Älgjakt i Mariefredsskogarna. Bilden: Kulan tas ur älgen.
Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX / Kod 30152
** OUT DN (även arkiv) **

MARIEFRED 2012-10-08 Älgjakt i Mariefredsskogarna. Bilden: Kulan tas ur älgen. Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX / Kod 30152 ** OUT DN (även arkiv) **

Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Norrbotten2013-09-06 13:17

NRK, Norges statliga television, rapporterar i veckan om de senaste alarmerande rönen gällande blyrester från ammunition i exempelvis älg.

Forskning visar att det finns mycket mer skadligt bly i älgfärs än man tidigare trott. Barn under sju år och kvinnor som planerar att bli gravid avråds därför från att äta älgköttet.

"Lägre IQ"

De flesta älgjägarna använder blykulor som splittras upp i älgen. Och blyet kan leda till allvarliga sjukdomar. Hjärnan kan påverkas och barn riskerar att försämra intelligensen.

Enligt norska Livsmedelsverket, Mattilsynet, borde jägarna skära bort hela 30 centimeter kött runt om skottskadan – att jämföra med Svenska jägareförbundet som i dag menar att det räcker med fem centimeter.

– Vi hoppas att jägarna tar det här rådet på allvar. Barn som äter sånt här kött ofta kan få lite lägre IQ, säger Catherine Svindland vid norska Mattilsynet till NRK.

– Allt bly är farligt. Det är ingen tvekan om att bly sprider sig mer än vi förstått tidigare, säger Fredrik Widemo vid Svenska jägareförbundet till SVT.

13 000 ton

En undersökning från svenska Livsmedelsverket tidigare i år visade att de som äter viltkött mer än en gång i månaden har högre blyhalter i blodet än andra.

Svenskarna äter runt 13 000 ton älgkött varje år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om