Enligt de nya riktmärkena från Skolverket bör en förksolegrupp för barn i åldrarna ett till tre år innehålla sex till tolv barn. För barn i åldrarna fyra till fem år är den nya rekommendationen nio till femton barn.
– Små barn behöver mer omsorg än äldre och varje enskilt barn har sina speciella behov. Det måste man utgå från om man ska lyckas ge barnen en bra och trygg förskola, säger Ulrika Lundqvist enhetschef på Skolverket i ett pressmeddelande.
Studier visar att förskolepersonal i många fall upplever att barngrupperna är för stora och att det leder till att pedagogiken blir lidande, enligt Skolverkets undersökning. Studier visar också att barn som har gått i stora förskolegrupper oftare är inblandade i konflikter när de sedan går i skolan.
Och det handlar inte bara om personal, utan även om gruppens omfattning, kommer Skolverket fram till i sin utredning.
"Personaltäthet är viktigt men stora barngrupper är i sig ett problem, i synnerhet för de yngsta barnen. Stora barngrupper leder till att barnen tvingas ha relationer till för många andra barn och vuxna vilket påverkar tryggheten", skriver man i pressmeddelandet.
Bara tre av Norrbottens 14 kommuner klarar de nya riktmärkena i Skolverkets statistik från 2014.
LÄS MER: Se hur stora barngrupperna är i din kommun
De nya riktmärkena är tillsammans med ett nytt stödmaterial tänkta att hjälpa kommuner och fristående förskolor att skapa bra förutsättningar för barnen.
– Vi utgår ifrån att riktmärkena och stödmaterialen påverkar kommuner och fristående förskolor så att de barngrupper som är för stora blir lagom stora. De måste försäkra sig om att de lever upp till kravet att förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik för barnen, säger Ulrika Lundqvist.