Bättre sommar än väntat för campingarna

Inte lika bra som ett vanligt år, men inte heller lika dåligt som i fjol. I sommar har flera av Norrbottens campingar upplevt hur svenskar har ersatt de norska och tyska turister som brukar vara i majoritet bland besökarna.

Kurt och Gaby Konrad kommer från den tyska staden Eckernförde, nära gränsen mot Danmark. De har tagit två doser vaccin mot covid-19 och säger sig vara försiktiga. ”Jämfört med Tyskland är det mer avslappnat här. Där behöver du fortfarande använda munskydd så fort du går in i en butik”, säger Kurt Conrad.

Kurt och Gaby Konrad kommer från den tyska staden Eckernförde, nära gränsen mot Danmark. De har tagit två doser vaccin mot covid-19 och säger sig vara försiktiga. ”Jämfört med Tyskland är det mer avslappnat här. Där behöver du fortfarande använda munskydd så fort du går in i en butik”, säger Kurt Conrad.

Foto: Felix Wedjesjö

Norrbotten2021-08-09 06:00

”Ett skräckscenario.” Vd:n Per-Anders Buhr skrädde inte orden när han för NSD beskrev Gällivare campings situation i slutet av juni förra året. Bakgrunden var hur både covid-19-pandemin i stort och hög lokal smittspridning hade lett kraftigt minskat antalet besökare till campingen.

– Till Gällivare törs man inte åka, handla eller bo. Folk ryggar för att komma hit, sade Per-Anders Buhr då.

Nu – ett år och en sommar senare – är läget annorlunda. Gästerna har strömmat till Gällivare camping på ett helt annat sätt än i fjol.

– Det var lite tunt i juni, men sedan har det börjat fyllas på. Det är visserligen mycket färre norrmän och tyskar än vanligt, men de har i stället ersatts av svenska turister. Totalt sett har det kommit fler än vad vi förväntade oss, säger Per-Anders Buhr.

Den upplevelsen delar han med flera campingar i Norrbotten som vi talat med. Samtliga uppger att sommaren blev bättre än vad de hade räknat med. För flera anläggningar innebar det att de behövde ta in mer personal än vad som var tänkt från början.

– Det var extremt svårt att planera inför sommaren. I vanliga fall kommer 90 procent av våra gäster från Norge, så mängden personal vi kunde ta in hängde ju på hur öppen gränsen kunde tänkas vara, säger Sandra Bergström på Kalix camping.

På campingkedjan First camps anläggningar i Boden och Luleå löste verksamhetscheferna personalfrågan genom att erbjuda säsongsarbetarna anställningar på cirka 60–80 procent.

– På så sätt har de kunnat få extra arbetspass när det har kommit fler gäster och behovet har uppstått, säger Malin Gotthald på First camp i Luleå.

Precis som på andra campingar har hon sett hur de uteblivna utländska gästerna i sommar till viss del har ersatts av inhemska turister. Hennes upplevelse är att flera av de svenska besökarna har släkt eller familj i Luleå och Norrbotten.

– Vanligtvis bor en barnfamilj kanske hos mor- eller farföräldrarna. Men i år vill de inte göra det på grund av smittorisken. Så då blir det campingen i stället, säger Malin Gotthald och tillägger:

– Generellt är det ju enkelt att hålla avstånd och undvika trängsel på en camping. Du har ditt eget boende och kan vara för dig själv.

Några utländska besökare har trots allt hittat till First camp i Luleå. När vi besöker campingen hörs samtal på både norska och spanska i receptionen och ute vid de uppställda husvagnarna.

Två av de långväga gästerna är makarna Kurt och Gaby Conrad från Tyskland. De ska stanna på campingen med husbil under tio dagar för att besöka sin dotter, som bor i Luleå. Precis som Malin Gotthald menar Kurt Conrad att det är lätt att hålla sig för sig själv på en camping.

– Förutom att träffa vår dotter och våra barnbarn ska vi mest vara ute i naturen. Så vi är försiktiga. Dessutom har vi tagit två vaccindoser redan, säger han.

Samtidigt som många gäster är i Norrbotten för att uppleva naturen eller hälsa på nära och kära så har campingar i Gällivare och Kiruna av en annan sorts turism. Nämligen gäster som vill se stadsflytten i Kiruna och nedmonteringen av Malmberget.

– Ofta har det varit familjer med lite äldre barn där föräldrarna är födda i Kiruna. De vill se – och kanske visa – husen och kvarteren där de växte upp innan de flyttas eller rivs, säger Ida Johansson på campingen Ripan i Kiruna.

Campinggäster i siffror

2019 spenderade besökare 872 164 nätter på campingar i Norrbotten. Coronapandemin nästintill halverade den siffran under sommaren 2020. Då hade Norrbottens campingar totalt 446 775 gästnätter.

Antalet utländska campinggäster minskade samtidigt kraftigt i hela Sverige. Sommaren 2019 spenderade utländska gäster 4 260 000 nätter på svenska campingar. Under sommaren 2020 sjönk den summan till 580 000 utländska gäster, vilket motsvarade en minskning med 86 procent.

Källa: SCR Svensk camping

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!