För några veckor sedan rapporterade NSD om lövplattmaskarna i Norrbotten och förra året om mördarsniglar. I veckan har vi fått följa med Sara Byrsten och Lena Bondestad på mask- och snigeljakt med hjälp av Eva-Karin Sjödin och hennes två hundar, Kraja och Tess.
När vi anländer till handelsträdgården i Rutvik är det här det andra stället de söker på i veckan, de första var i Kalix där de på ett av ställena hittade ett olyckligt fynd.
– Vi gjorde det första fyndet av mördarsniglar i naturen, i ett parkområde. Vi hittade stora kluster med ägg och att de hittats där och inte i samband med en kruka eller växt från handeln betyder att de har varit här sedan förra året och överlevt vintern, säger Sara Byrsten som är samordnare för arbetet mot invasiva arter i Norrbotten.
– Det har tidigare sagts att mördarsniglar inte kunde överleva vintern här uppe, men nu har vi sett att det går, säger Lena Bondestad, biolog och naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Norrbotten som är här trots att hon är på semester.
Innan vi sätter igång med hundsöket går Eva-Karin runt i handelsträdgården och kartar ut den smidigaste vägen för Kraja och Tess.
– Jag kommer börjar med Kraja, som kan spåra mördarsniglar och deras ägg. Hon är dessutom den mest rutinerade av de två, säger Eva-Karin när hon går för att plocka ut Kraja och den utrustning hon behöver för att söka tillsammans med henne.
När sökningen sätter igång så går det en stund innan Kraja finner intresse för ett ställe och markerar vid ett par krukor, hon pekar till och med ut de individuella krukorna. Lena, Sara och Eva-Karing hjälps åt att gå igenom de krukor som Kraja markerat medan hon själv väntar bredvid sin ägare.
Fyndet hittas, det är en samling av små mördarsniglarägg som knappt är större än två millimeter i botten på en av krukorna. Kraja fortsätter sedan vidare med sökandet och markerar ut några ställen till, på varav ytterligare några växter har ägg och en del även små mördarsniglar.
– Det är inte ovanligt att vi hittar mördarsniglar på handelsträdgårdar och plantskolor, men det är viktigt att vi är medvetna om att de finns i alla fall, säger Eva-Karin och både Sara och Lena instämmer.
– Det var snarare förväntat att det skulle ske, och när man vet så är det lättare att göra något åt de i ett tidigare skede, säger Lena Bondestad.
När Kraja har fått gå sin runda plockar Eva-Karin ut Krajas junior Tess. Tess är tränad i att identifiera mördarsniglar precis som Kraja, men har även lärt sig söka efter plattmaskar.
– Med Tess kommer jag gå och kolla på de områden som Kraja fattat intresse för men inte markerat, vilket betyder att det finns något där som hon inte är tränad att markera för. Det betyder däremot inte att det är plattmask, det kan vara en daggmask till exempel, men det kan Tess avgöra.
Tess går en runda tillsammans med Anna-Karin, men markerar inte för något som Kraja inte tidigare markerat, vilket betyder att det inte finns några plattmaskar i handelsträdgården.
Som avslutning på dagen får vi en intervju med Sara om plattmaskar och mördarsniglar, men även Anna-Karin som berättar om hur hon tränar med sina hundar:
Utöver sökningarna i Kalix och Rutvik har Kraja och Tess sökt i Boden och Piteå. I Piteå hittade man också mördarsniglar.