Blir du årets fjällkock?

Gillar du att laga mat? Experimenterar du med lokala råvaror från fjäll, sjö och skog? Ja, då kanske tävlingen "Årets fjällkock" är något för dig.

Laila Westling tänker tävla i år igen.

Laila Westling tänker tävla i år igen.

Foto: Fotograf saknas!

Norrbotten2015-11-24 11:10

Förra året hölls tävlingen "Årets fjällkock" för första gången. Finalen avgjordes i Åre, där fyra personer gjorde upp om titeln.

I tävlingen deltar både proffskockar och amatörer – men gemensamt är att alla lagar mat av råvaror från fjäll, sjö och skog och lyckas hitta sina egna vägar för att skapa spännande rätter.

En av de som deltog förra året var hemkunskapsläraren Laila Westling, från Sveg som tävlade med sin "Fish and Chips på härjedalsvis" – friterad abborre och pommes frites på mandelpotatis som serverades med en egengjord hjortronmajonäs.

Laila Westling tänker anmäla sig i år igen och utmanar nu alla glada fjällkockar att ge henne en match. Men törs man då som glad amatör ställa upp mot proffskockar?

–Ja, absolut. Men eftersom det är mörkeranmälan så vet ju inte juryn vilka som står bakom respektive recept. Så det gäller i första hand att skriva ett bra och lockande recept, säger hon i ett pressmeddelande från arrangören Matakademien i Jämtland/Härjedalen.

Lailas tre bästa tips till dig som vill tävla

Våga tänka lite nytt, våga använda bra råvara på ett nytt sätt.

Krångla inte till det i onödan. Tävlingen avgörs på tid och du måste vara säker på att du hinner laga maten på utsatt tid.

Provlaga rätten för flera olika personer som vågar vara kritiska, som kan ge dig tips i förväg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om