Brandläget just nu: "Situationen är extrem"

31 brandplatser i Norrbotten – då har stabsläge formerats.

Patrik Bylin, räddningschef, om läget med skogsbränderna.

Patrik Bylin, räddningschef, om läget med skogsbränderna.

Foto:

Norrbotten2018-07-23 14:04

Många ur räddningstjänstens ordinarie personal har avbrutit sina semestrar för att kunna ta hand om de skogsbränder som rasar i Norrbotten just nu. Däribland räddningschef Patrik Bylin.

Och hela organisationen har gått in i stabsläge.

– Vi har inte personalbrist, men vi är extremt ansträngda. Dock har vi kommit i kapp lite sedan förra veckan. Just nu har vi tre pågående bränder som bekämpas, säger han.

De tre bränderna som är aktiva just nu är belägna i Klockarmyran och Stourravaare i Jokkmokks kommun, samt Sörkaipa i Jokkmokks kommun. Ytterligare 28 brandplatser bevakas av räddningstjänst eller har överlämnats till markägare för efterbevakning. Totalt omfattas en yta på mer än tusen hektar, uppger länsstyrelsen i Norrbotten.

– Det vi inte vill ha nu är fler bränder. Förra veckan hade vi tio, tolv som pågick samtidigt. Nu planerar vi våra resurser efter att snabbt kunna döda minsta brand som uppstår så att de inte växer sig stora, säger Bylin.

Stabsledningen bevakar därför länet minutiöst, även ur meteorologisk synpunkt.

– När det åskade i lördags började det brinna kors och tvärs och problemet har varit att de regnmängder som kommit egentligen inte gjort något alls för brandfaran. Situationen är extrem.

Enligt länsstyrelsen i Norrbotten räknar staben med ytterligare minst en vecka med mycket besvärligt skogsbrandsläge. Man försöker skapa handlingsberedskap både via landburna räddningsresurser och med helikopterresurser för eventuellt nya bränder.

Förfrågan om assistans skickades förra veckan ut till både Finland och Norge.

– Finland hade tyvärr inga resurser eftersom de själv är ansträngda men vi håller fortfarande dialog med Norge, säger Bylin.

I dag deltar ett 70-tal ur räddningstjänsterna från Norrbotten och Västerbotten i brandbekämpningen. I släckningsarbetet deltar även resurser ur försvarsmakten, hemvärnet, skogsbolag, markägare och helikopter. Även ett 20-tal frivilliga finns på plats.

– Vi har en strid ström av frivilliga som vill hjälpa till, och de hjälper till med allt från släckning till försörjning med mat, dryck och transporter, berättar Bylin.

Så kan du hjälpa till med bränderna:

Kontakta Frivilliga resursgruppen som samordnar frivilliga insatser. Du måste vara 18 år och svensk medborgare. Kontaktuppgifter hittar du HÄR.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om