Butiksanställda: "Vi stal pengar för att spela på trav"

Två anställda som jobbat i en spelkassa har dömts för bedrägeri och bedrägligt beteende. De har manipulerat kassasystemet och erkänt att de stulit pengar som sedan använts för eget spel och konsumtion.

Svårt att bevisa. Arbetsgivaren tror att de anställda har hållit på längre tid och stulit från spelkassan än vad som kan bevisas.

Svårt att bevisa. Arbetsgivaren tror att de anställda har hållit på längre tid och stulit från spelkassan än vad som kan bevisas.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

NORRBOTTEN2016-04-30 07:00

Båda har accepterat sina strafförelägganden. Det var butiksägaren som fattade misstankar mot de två anställda för kontantstölder och det gjordes en internutredning.

Säkerhetssystemet hade larmat att någon anställd som ofta sålde varor satte in pengar i kassasystemet för att sedan radera varorna och få ut pengarna via kontanthanteringssystemet Cash Guard. Det förekom också att man slog in en vara i kassan för att sedan rätta bort den innan kontanter matades in i systemet. Detta indikerar på att någon anställd stjäl pengar.

Läs mer: Butiksanställda förskingrade ur spelkassan

De misstänkta ringades in som gärningsman efter att man kontrollerat butikens arbetsschema samt övervakningssystem. En internutredare gjorde också en sista test genom att sälja cigaretter med märkta sedlar. Den äldre anställda togs på bar gärning när han slog in summan och rättade sedan bort beloppet. Båda har också erkänt att de stulit från spelkassan. Den äldre har jobbat längre i livsmedelsaffären än sin yngre arbetskamrat.

Under polisförhöret har den äldre anställde sagt sig vara " ångerfull" att hen satt sig i denna situation" men tycker att det kunde räckt med en varning vid upptäckten. Båda fick välja på att få sparken eller säga upp sig själva och valde det senare.

Arbetsgivaren misstänker att båda hållit på länge med kassastölderna, men det går inte att bevisa vilka summor eller tid det handlar om eftersom övervakningsfilmen bara sparas en månad. I de tre veckor långa filmsekvenserna som polisen fått har den äldre anställde i princip förskingrat något under varje arbetspass. Det har handlat om allt från en varmkorv för fem kronor till som mest 600 kronor.

I förundersökningen styrks bedrägeri vid 25 tillfällen under mars-april förra året med kassakvitton mot den äldre anställde. Hen har tagit emot 3787 kronor av kunder för köp av varor utan att registrera pengarna korrekt i kassan. Denne medger att hen tagit pengar men tycker summan " låter mycket".

– När jag inte registrerade köp i kassan tog jag pengarna själv och spelade upp dem på trav.

På frågan varför arbetsgivaren bestals svarar hen att" det bara blev så". Den äldre anställde fick påföljden villkorlig dom och en straffbot på 40 dagsböter x 90 kronor vilket ger 3 600 kronor i böter.

Den yngre anställde kan inte heller svara på varför hen stal. Hen hade en bra lön men tror att det var " tillfället " som gjorde det.

– Jag tog pengar för att spela och konsumera. På min förra arbetsplats informerade ägaren hur jag skulle slå felslag och skriva upp beloppen. Sedan fick jag pengar i handen som lön. Det fungerade ju där så därför kom jag på att även göra det här.Jag har tagit lite pengar då och då när någon kund betalat med jämna "bra" pengar.

Den yngre anställde döms dock bara för stöld vid tre bevisade tillfällen av totalt 175 kronor. Det innebär 40 dagsböter x 150 kronor eller 7000 kronor i böter för bedrägligt beteende.

– Vid förmögenhetsbrott så får de misstänkta villkorligt om man inte kan tänka sig att de återfaller. Normalt renderar den här typen av bedrägeribrott fängelse. När det gällde den yngre anställde var det svårt att bevisa att stölderna kom upp i fängelsenivå vad gäller brotten utan dessa låg bara på bötesnivå. Det är därför hen bara fick dagsböter. Antalet tillfällen gjorde också att det i samma fall inte kom upp till mer än bedrägligt beteende, säger kammaråklagare Ulrika Schönbeck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om