Cancerpatienters väntetid nästan tredubblad

"Väntetiderna för prostatacancerpatienter är under all kritik." Det säger cancerforskaren Jan Zedenius.

VÄNTAN. Kötiden för specialistbehandling vid prostatacancer i Norrbotten har blivit för lång, tycker Cancerfonden.

VÄNTAN. Kötiden för specialistbehandling vid prostatacancer i Norrbotten har blivit för lång, tycker Cancerfonden.

Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Norrbotten2016-03-16 16:00

Varje år görs en granskning av väntetiderna för cancersjukvård i Sverige av Cancerfonden. I den kommande rapporten konstateras att landstinget i Norrbotten inte uppfyller kravet på att prostatacancerpatienter med mellan- och högriskcancer ska få specialistvård inom två månader.

I stället visar Socialstyrelsens siffror – som rapporten baseras på – att medianväntetiden för ett specialistbesök är hela 165 dagar.

– Väntetiderna för prostatacancerpatienter är under all kritik. Ingen annan grupp av cancerpatienter tvingas vänta så länge på vård. I snitt får bröstcancerpatienter vänta 20 dagar, medan prostatacancerpatienter tvingas vänta i 165 dagar. Dessutom tvingas de vänta länge på besked om de har drabbats av cancer eller inte. Väntan och ovisshet är ofta den värsta situationen för cancerpatienter, säger Jan Zedenius, cancerforskare samt medicinskt sakkunnig på Cancerfonden, i ett pressmeddelande.

Inom cancersjukvården i Norrbotten är man mycket väl medveten om problemet med långa väntetider.

– Det är ett problem i hela landet och vi arbetar jättehårt med att få köerna att bli kortare. Vi kom igång med ett nytt sätt att tackla problemet i december, men man vänder inte en skuta jättesnabbt. Bland annat har vi haft stora bekymmer med att operationsenheten har för få operationssjuksköterskor så att vi inte kunnat operera i den mängd vi behöver, säger Elsa Lehtonen, vårdchef inom kirurgi och urologi i Norrbotten.

Arbetet som just nu pågår kallas för standardiserade vårdförlopp och bygger på i förväg satta handlingsplaner för olika cancerdiagnoser och typer av patienter som tagits fram av Regionala cancercentrum, RCC, och är tänkta att användas över hela landet.

– Vi använder tolv olika mallar och syftet är att få ett snabbare flöde. Man har försökt identifiera vårdens flaskhalsar och komma till rätta med dem för att effektivisera och få bort all tid som inte är värdefull för patienten. Arbetet pågår bland annat inom prostatacancer. Och tittar man exempelvis på tjocktarmcancer har den här metoden fungerat – vi har lyckats få ner behnadlingstiden från i snitt 58 dagar till 28 där, säger Lehtonen.

Fakta prostatacancer

Varje år diagnostiseras över 10 000 nya fall och nästan 2 500 män dör varje år av prostatacancer.

Källa: Cancerfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om