– Tillsammans med några andra aktörer har vi begärt att få starta en tandsköterskeutbildning på komvux. Vi får besked i januari och i sådana fall kan vi dra igång nästa höst. Det vore mycket viktigt för oss, säger Jonas Thörnqvist, tandvårdschef.
Förutom landstinget ingår Lapplands lärcentra, Vuxenutbildningen och några privata företag, exempelvis Tandlaget, bland aktörerna som skickat in ansökan till Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning.
– Landstingets insats blir att vi bidrar med resurser, sitter med i något råd och kanske även tillsätter någon lärartjänst. Utbildningen blir tre terminer och ska vara möjlig att hållas på distans, säger Jonas Thörnqvist.
Tandsköterska är ett låglöneyrke med mellan 19 000 och 20 000 kronor i ingångslön. En liknande utbildning på yrkeshögskolenivå finns i dag närmast i Umeå.
Tandsköterskor och tandhygienister är två yrken som likt sjuksköterskor och undersköterskor står inför stora pensionsavgångar fram till år 2020.
– Det är ett riktigt orosmoln på vår himmel. Grunden i yrkesgrupperna är de som är födda i slutet av 1940-talet och början av 1950-talet. Inom sex år behöver vi anställa ett 50-tal tandsköterskor i Norrbotten och det blir inte helt enkelt, säger Jonas Thörnqvist.
Redan nu är det problem med rekryteringen i inlandet.
– Sätter jag in en annons där vi söker tandhygienist i Kiruna eller Överkalix exempelvis så har vi noll sökande. Men i Luleå med omnejd är det i stort sett inga vakanser alls, säger Jonas Törnqvist.
Tandhygienistutbildningen finns även den på närmaste håll i Umeå, på universitetet. Prognosen har varit att hela landet står inför en stor brist – och situationen har förvärrats.
– Universitetet i Karlstad har meddelat att man lägger ned sin utbildning för tandhygienister, vilket innebär att det blir 30 färre varje år som utexamineras. Jag och mina kollegor runt om i landet är inte glada. Vi försöker lobba mot universitetsämbetet, säger Jonas Törnqvist.
Folktandvården har dock varit framgångsrik i att lösa kriser tidigare. Tandläkarbristen som gällde för tre, fyra år sedan är nu löst.
Detta till stor del med hjälp av rekrytering från utlandet, exempelvis Portugal, som NSD berättat om tidigare. Folktandvården jobbar också hårt mot utbildningsorterna och bjuder in tandläkarstudenter till besök. Dessa är också garanterade sommarjobb från det att de börjar utbildningen.