Kaningulsot kan drabba både tama och vilda kaniner. Och förra året konstaterade Statens veterinärmedicinska anstalt att en ny typ av viruset – kaningulsot 2 – kommit till Sverige.
Än så länge finns bara konstaterade fall i södra Sverige, men veterinärer uppmanar till försiktighet eftersom sjukdomen sprids som en löpeld på utställningar och hopptävlingar. Och det räcker inte med att isolera kaninen från andra djur.
– Även på platser där en smittad kanin har varit kan smittan finnas kvar, säger veterinären Louise Treiberg-Berndtsson på Statens veterinärmedicinska anstalt, till Aftonbladet.
Dödligheten i sjukdomen är hög.
– De blir trötta och kan få ont och skrika. Det är ett snabbt förlopp som kan bli väldigt dramatisk. De kan vara friska när man går och lägger sig på kvällen och ligga döda när man vakna på morgonen, säger Treiberg-Berndtsson till Aftonbladet.
Veterinären uppmanar djurägare att skydda sina djur.
– Förra året var det problem med att vi inte hade vaccin som skyddade mot den nya sorten. Men nu finns det vaccin som skyddar både mot det gamla och det nya viruset, säger Treiberg-Berndtsson.