Det var i slutet av 2013 som en anonym anmälan om vanvård av djur inkom till Länsstyrelsen. Djurskyddsinspektörer åkte genast ut för att undersöka saken och gav ägaren av den aktuella fårflocken anmärkningar på djurhållningen. Några månder senare gjordes en uppföljande kontroll och då var läget med fåren ännu värre.
Veterinären som var med vid inspektionen vittnade om att fåren var kraftigt avmagrade, led av tandlossning, förväxta klövar och gödselpansar. Flera av djuren kunde inte äta alls, på grund av att de saknade tänder och hade skadade käkar. Några av djuren var så illa däran, att de avlivades.
Fårägaren åtalades för några veckor sedan för djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen.
LÄS MER: Får plågades till döds
I tingsrätten ansåg sig fårägaren inte ha misskött djuren och ville frikännas helt från ansvar. Ägaren menade att djuren fått mat och att tillsynen av päls och klövar blivit eftersatt under en tid på grund av dåligt väder. Att djuren skulle vara sjuka var inget ägaren upptäckt eftersom de inte betedde sig som att de var sjuka.
Det var dock en förklaring som tingsrätten inte accepterade:
"Djurägare har ett ansvar att ständigt förvissa sig om att djuren mår bra snarare än att vänta på felsignaler", skriver rätten i domen.
Rätten anser att fårägaren ska dömas för brott mot djurskyddslagen, till dagsböter om totalt 10 000 kronor. Den dömde ska även betala en summa till brottsofferfonden.
Rätten anser vidare att gärningen inte är ringa med hänsyn till det utdragna förloppet och det påtagliga lidande djuren utsatts för.