Efterfrågan på lokalproducerad mat har ökat de senaste åren.
– Signalen från marknaden är tydlig, säger Herbert Nyman och fortsätter:
– Trycket på naturbruksskolorna har också ökat. Vilket tyder på ett ökat intresse bland ungdomarna.
Mjölkbönderna har det dock fortfarande lite kämpigt.
– Norrmejerier har höjt vår ersättning med 60 öre per liter. Men det hade behövt vara det dubbla, och det är bara att hoppas det höjs ännu mer, säger Per Pesula, mjölkbonde i Kukkola.
Hur ser du på framtiden?– Jag tror vi har framtiden för oss. Men visst kan jag känna viss oro. Fortsätter det som det gjort kommer ju mejeriet i Luleå till slut att vara i fara.
Sedan tillägger han:
– Och vi måste få fler ungdomar att vilja bli lantbrukare. Nu för tiden väljer många att arbeta i Malmfälten. Och det har jag full förståelse för eftersom lönerna är så mycket högre.
Markus Levander, potatisodlare och köttbonde i Böle, är optimistisk. Trots att en stor del av årets potatisskörd förstördes.
– Jag förstår att de som är mjölkbönder tycker att det är tufft. Men det verkar vara på väg att vända. Allt fler konsumenter väljer ju lokalproducerat. Och jag tror den utvecklingen kommer hålla i sig, säger han och fortsätter:
– Fast det vore bra om kommunerna började tänka över sina inköp. Och inte alltid valde det billigaste alternativet. Utan började satsa lokalt i stället. Jag tror det skulle löna sig på sikt för dem också. För det skulle generera fler arbetstillfällen och ökade skatteintäkter. Men det är kanske en förändring på gång. Det har i alla fall slagits fast en ny regional livsmedelsstrategi.
Det går också ganska bra för de flesta av köttbönderna.
– Vi låg länge 10-15 kronor under priserna i södra Sverige. Men efterfrågan är stor, och vi har fått upp det till en helt okej nivå, säger Gunnar Liljebäck, kött- och spannmålsbonde i Överkalix.
Vad tror du om framtiden?– De flesta av oss lantbrukare som är kvar här uppe i Norrbotten börjar bli gamla. Och det är klart att det är oroande. Men nog finns det hopp.
Han tillägger sedan:
– Det som oroar mig mest är okunnigheten bland de som bestämmer förutsättningarna. De flesta av dem sitter i Stockholm och har ingen större koll på hur verkligheten ser ut. Det ser jag som ett stort hot mot branschen.
Tidigare i år presenterade regeringen dock en nationell livsmedelsstrategi.
– Det är en viktig politisk signal, säger Herbert Nyman och fortsätter:
– Och eftersom priserna på kött har stigit så har intresset för att investera inom det området ökat. Vi förväntar oss också en liknande utveckling inom mjölkbranschen nu när böndernas ersättning höjs.