Elbolag uppmanas göra som norrmännen efter helikopterolycka

Olyckor likt den som inträffade i samband med en elledningsbesiktning utanför Älvsbyn kanske kan undvikas i framtiden. Den skadade piloten och hans omkomna kollegas uppdragsgivare, Vattenfall, öppnar i alla fall för att börja använda drönare i stället för helikopter.

Elbolag i Japan och Tyskland använder sig redan av drönare vid elledningsbesiktningar, och Vattenfall följer utvecklingen av tekniken. "Vi har också gjort en del tester", säger bolagets informationsansvarige Roger Lindmark.

Elbolag i Japan och Tyskland använder sig redan av drönare vid elledningsbesiktningar, och Vattenfall följer utvecklingen av tekniken. "Vi har också gjort en del tester", säger bolagets informationsansvarige Roger Lindmark.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Norrbotten2017-10-17 05:00

Michael Törnkvist som driver företaget Northworks Sweden använder sig ofta av drönare när han gör karteringar av skog, och tycker att företagen inom elbranschen också borde börja använda sig av tekniken.

– Utvecklingen har verkligen gått framåt, och mycket som det tidigare använts helikopter för att göra kan man även göra med drönare. Det är också några av bolagen med vindkraftparker häromkring som brukar anlita oss. Men vi begränsas av kameraövervakningslagen, som säger att man alltid måste ha sin drönare inom synhåll. Så man måste hela tiden förflytta sig, säger han.

Sedan tillägger han:

– Och jag förstår varför de använder sig av helikopter när elledningarna går långt från närmaste väg.

Elbolag i Japan och Tyskland använder sig redan av tekniken, och norska Statnett håller på att utreda möjligheten att göra detsamma.

Dels för att det är miljövänligare, då drönarna är eldrivna, men också för att det är säkrare.

Men det finns både för- och nackdelar med dem.

– Det tar längre tid med drönare, och det gör att kostnaden blir ungefär densamma som med helikopter, men det är miljövänligt, och framför allt säkrare, säger Michael Törnkvist och fortsätter:

– Att flyga på så låg höjd som man gör när man besiktigar elledningar är ju förenat med vissa risker. Man ligger strax över trädtopparna. Och blir det då ett fel och man tappar motorkraften någon sekund så är man chanslös. Man hinner inte korrigera. Så små är marginalerna.

Enligt Vattenfalls informationsansvarige Roger Lindmark är tekniken inte tillräckligt utvecklad ännu, och bolaget använder sig fortfarande av helikopter vid besiktning av elledningar.

– Det finns absolut fördelar med drönare, och vi utesluter inte det. Vissa typer av jobb skulle säkert redan nu kunna göras med hjälp av den tekniken. Vi har också gjort en del tester, och följer intresserat utvecklingen. Som ju kan gå fort ibland, säger han.

Han tillägger sedan:

– Men den typen av besiktning som de som kraschade höll på med går ännu inte att göra med drönare.

Vad som orsakade olyckan, som inträffade i närheten av Höghedens flygfält, några kilometer söder om Älvsbyn, den 26 september, vet man ännu inte.

Helikoptern har fraktats till Statens haverikommissions lokaler i Stockholm där den ska undersökas.

Utredningen väntas ta nio månader.

Läs mer:

En död i helikopterkrasch

Räddningsledaren: "Den var illa tilltygad"

Bybo: "Det var en fruktansvärd krasch"

Vattenfall: "Verkligen tragiskt"

Helikoptervraket skickas till Stockholm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om