Det är bolaget Länsförsäkringar som har tagit fram de bästa tipsen på hur man eldar säkert och undviker eldsvåda.
Experten John Rosendahl på LF i Norrbotten påpekar hur viktigt det är att hålla koll på utrustningens skick – och att den är rätt installerad av fackman.
– En gammal otät skorsten är livsfarlig av två anledningar. Dels skadar rökgaserna människor, dels är risken stor att huset tar eld på grund av hettan, säger Rosendahl i ett pressmeddelande.
Det allra viktigaste när utomhustemperaturen är så låg som nu är att inte svepas med och elda för hårt.
– Ett tips är att inte elda för länge och inte för mycket ved åt gången. Ett bra riktmärke är ungefär tre till fem vedträn per timme och elda i högst tre till fyra timmar per gång, avslutar John Rosendahl.
Expertens bästa tips när du ska elda i kamin, öppen spis eller kakelugn
• Elda alltid med ren och torr ved.
• Elda högst tre till fem vedträn per timme och inte längre än 3-4 timmar per gång.
• Lägg askan i en plåthink med lock efter eldningen och förvara den på ett obrännbart golv, till exempel på stenplattor utomhus.
• Ha minst en brandvarnare per våningsplan – kom ihåg att regelbundet testa brandvarnaren.
• En 6 kg pulverbrandsläckare och en brandfilt på plats kan göra skillnad mellan ett totalskadat hus och en mindre begränsad brand.