Elda rätt – riskera inte livet

Svinkylan gör att många kaminer går heta i Norrbotten. Här är expertens tips för att elda säkert.

Foto: ROBERT HALDERT / TT

Norrbotten2016-01-20 09:52

Det är bolaget Länsförsäkringar som har tagit fram de bästa tipsen på hur man eldar säkert och undviker eldsvåda.

Experten John Rosendahl på LF i Norrbotten påpekar hur viktigt det är att hålla koll på utrustningens skick – och att den är rätt installerad av fackman.

– En gammal otät skorsten är livsfarlig av två anledningar. Dels skadar rökgaserna människor, dels är risken stor att huset tar eld på grund av hettan, säger Rosendahl i ett pressmeddelande.

Det allra viktigaste när utomhustemperaturen är så låg som nu är att inte svepas med och elda för hårt.

– Ett tips är att inte elda för länge och inte för mycket ved åt gången. Ett bra riktmärke är ungefär tre till fem vedträn per timme och elda i högst tre till fyra timmar per gång, avslutar John Rosendahl.

Expertens bästa tips när du ska elda i kamin, öppen spis eller kakelugn

• Elda alltid med ren och torr ved.

• Elda högst tre till fem vedträn per timme och inte längre än 3-4 timmar per gång.

• Lägg askan i en plåthink med lock efter eldningen och förvara den på ett obrännbart golv, till exempel på stenplattor utomhus.

• Ha minst en brandvarnare per våningsplan – kom ihåg att regelbundet testa brandvarnaren.

• En 6 kg pulverbrandsläckare och en brandfilt på plats kan göra skillnad mellan ett totalskadat hus och en mindre begränsad brand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om