"En kamp om att beskriva verkligheten"

Medan den journalistiska kartan ritas om bygger myndigheter och företag ut sina informationsavdelningar.–•Det är en kamp om att beskriva verkligheten. Man vill nå ut med sin sanning, säger Simon Matti, statsvetare.

Simon Matti, statsvetare på Luleå tekniska universitet.

Simon Matti, statsvetare på Luleå tekniska universitet.

Foto: Kurt Engström

NORRBOTTEN2013-10-01 00:00

Norrbottens läns landsting är ett exempel på skattefinansierad verksamhet som utökat gruppen som arbetar med information. Antalet tjänster har på tio år gått från 14 till 22.

– Webben har gjort att vi behöver personer som jobbar med förvaltning, support och utveckling. Där har vi säkert inte vuxit färdigt heller, när man tänker på utvecklingen i sociala medier, säger Anna Källström, informationsdirektör.

Tre LKAB-tidningar

LKAB:s kommunikationsavdelning består av 12 personer, av dessa är sex informatörer, samt kommunikationsdirektören Frank Hojem.

Bolaget ger bland annat ut tre tidningar.

– Vi har blivit några fler på informationssidan, webben kräver resurser. Det andra stora som skett för oss är samhällsomvandlingen, säger Frank Hojem.

Tidningen LKAB Framtid riktar sig till allmänheten och handlar till stor del om just stadsomvandlingen.

"Sin version"

Simon Matti på Luleå tekniska universitet beskriver skeendet som "ett slags spel".

– Journalister försöker ta reda på saker som myndigheter och företag inte vill att man ska ta reda på. Det handlar inte så mycket om att dölja saker men om att berätta sin version, säger han.

För mottagaren kan det ibland vara svårt att skilja på information och journalistik, menar Simon Matti.

– Även om man förstår att det är information och inte journalistik så är det inte säkert att det spelar någon roll. Det är inte givet att man lyssnar mer på journalisten än på en myndighet eller ett företag. Det beror på vem man har förtroende för, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om