Effektiviseringen och förändringen av brevbärarnas arbetssätt innebär framför allt att personalen tillbringar mer tid utanför kontoret.
– Deras tid ute där man delar ut posten ökar och deras innearbete minskar. Det är så klart en kraftig omställning för våra medarbetare och det är vi väldigt medvetna om, säger Kenneth Bergsten.
Han är medveten om att situationen ställer till problem för många brevbärare.
– Vi har ganska bra koll på de eventuella bekymmer man kan uppleva. Men arbetsmiljön är över lag bra och de frågor som uppstår jobbar vi med, säger Kenneth Bergsten.
Postnord har bland annat börjat titta mer på tekniska hjälpmedel. Till exempel har ett slags sele som används vid brevbäring i trappuppgångar introducerats, samtidigt som många brevinkast byts ut mot fastighetsboxar. Företaget jobbar också med så kallade gröna rutter och håller även på att byta ut sina bilar till bättre anpassade modeller.
– Vi kommer med ett nytt fordon som är helt anpassat till utdelning. Vi investerar ganska kraftfullt i det.
Men det stora antalet brevflöden verkar brevbärarna få vänja sig vid.
– Inledningsvis är det en vanesak. Men så är det alltid när man byter arbetsmetodik, det tar ett tag innan man är bekväm med det, säger Kenneth Bergsten och fortsätter:
– Vi har ganska stor förståelse för de här synpunkterna. Samtidigt vet våra medarbetare hur världen ser ut och att vi måste göra anpassningar för att möta kunden som förändrar sitt beteende. Går inte Posten runt får vi synpunkter från andra håll.
Att äldre medarbetare behandlas sämre efter omorganisationen är inget Bergsten känner till.
– Det tror jag inte på. Vi arbetar mycket med att arbetsmiljön ska passa även våra äldre medarbetare.