Det nya arbetssättet är anpassat efter utvecklingen med färre brev, men mer E-handel och därmed fler paket. Dessutom innebär ett förändrat sorteringssystem att de mindre breven ligger separat. Brevbärarna har därmed fått ytterligare ett flöde att handskas med.
Magnus Nordgren som arbetar som brevbärare i Kalix tycker att jobbet är mer krävande i dag jämfört med före omorganisationen.
– Allt är inte riktigt bra. En del tycker så klart att det är ännu tyngre, att ett tungt jobb blir ännu tyngre, säger Magnus Nordgren.
Han betonar att han trivs med sitt jobb och tycker att villkoren är okej. Men att behöva hantera ännu ett flöde har fått honom att reagera.
– När man kör villakvarter och villabrevbäring är det ingen big deal. Men att springa i trappor på lägenheter på det sättet försvårar arbetet. Det är just den här känslan att arbetet blir lite försvårat, det gillar inte alla. Jag förstår gott och väl de som tycker att det har blivit tyngre.
Tomas Boström som är klubbordförande i fackförbundet Sekos nordligaste avdelning är desto hårdare i sin kritik mot Postnord. Han upplever att arbetet har blivit betydligt tyngre och att rundorna dessutom är längre än tidigare. Enligt Boström kan en utdelning i dag pågå i sex timmar, jämfört med tidigare när tre eller fyra timmar var i längsta laget.
– Att gå brevbäring är det tyngsta jobbet vi har och det har blivit fruktansvärt mycket tyngre. Att då dessutom tvingas jobba ett tag till, det blir otroligt slitsamt, säger Boström som också ser det som att risken för övertid ökar:
– Brevbärarhjärtat har alltid slagit för att all post ska delas ut och att den ska delas ut rätt. Men personalen ska veta när de slutar och ha drägliga arbetstider med drägligt innehåll. Det nya upplägget där man ska hantera flera olika brevprodukter, det inser vem som helst att det blir jobbigare. Det är en ökad arbetsbelastning.
Enligt Tomas Boström mår brevbärarna sämre än tidigare.
– Vi märker av ökade symptom i axlar och fingrar genom att det är mer du ska bära. De besvären har faktiskt ökat.
Han tycker också att Postnord är dåligt på att ta hand om äldre och mer slitna medarbetare som inte orkar med den ökade belastningen.
– Förut fanns ett större hänsynstagande. Man insåg att knäna inte håller för samma tempo och omfattning. Nu märker jag en hårdnande attityd och ett annat tonläge. Klarar du inte utdelningen till 100 procent har du inget här att göra.