Det allra hetaste fjällvattnet i Norrbotten, och i hela Sverige, är Suorkejokk, som mynnar i Teusajaure, nordväst om Stora Sjöfallet.
Här upplåts 60 dygn. 444 av de sökande hade jokken som förstahandsval, vilket innebär fem procents chans.
Nästan lika hårt tryck är det på Välijåkkå, nordväst om Kiruna, som hade 232 sökande till 45 dygn (sju procents chans).
Andra vatten där du löper stor risk att få nobben är Gåbdok, sjön och strömmen uppströms Bartekälven i Arjeplogsfjällen (tolv procent), Svartijåkka, nordväst om Ritsem nära norska gränsen (17 procent) och lilla bäcken Sarvajohka, norr om Torneträsk (19 procent).
Söktrycket har varit i stort sett lika hårt de senaste åren.
– Gemensamt för de här vattnen är att det är strömfiske på röding och öring. Det är det som allra flest är intresserade av, säger Dan Blomkvist.
Många har en historik av hårt fisketryck, där länsstyrelsen gått in och trädalagt vattnet för att skydda det, och sedan släppt på fisket igen, men då med restriktioner. Exempelvis begränsningar i antal fiskedygn och fångstkvot. Endast flugfiske tillåtet, är ett annat verktyg.
Intresset har sedan 30-talet år tillbaka påverkats av artiklar och tv-inslag i media, samt inlägg och filmer som folk publicerar på sociala medier eller kanaler som Youtube.
– Vi behöver ha koll på det här hela tiden. Det går oerhört snabbt när ett vatten blir populärt. Det senaste exemplet är Sarvajohka. Men där fick vi stopp i tid och kunde släppa fisket efter ett bara ett års träda.
Eftersom vattnen är kvoterade och därigenom skyddade från att bli överfiskade väljer många att namnge dem.
– Det gör ingen påverkan på vattnet, men det minskar ju inte söktrycket direkt, och i förlängningen inte heller chansen att få uppleva vattnet igen.
Länsstyrelsen ser problematiskt på söktrycket.
– Det är tyvärr en klämma som vi sitter i, att flera av vattnen blir otillgängliga. En faktor är att många söderut inte känner till några andra vatten utan det blir de här man söker sig till. Men i Norrbottens fjällvärld finns det enormt många vatten som du kan fiska på med de vanliga fiskekorten, där du har stor chans att fånga din drömfisk.
– Vi hade hoppats på en utveckling där exempelvis turistbyråer tipsar och sätter fokus på andra vatten, och att man därigenom sprider intresset och lättar på trycket. Men det är inte speciellt väl utvecklat. En del av flygbolagen har bra koll, men deras intresse är ju kopplat till att de också vill sälja en resa.
Samtidigt finns det kvoterade vatten där antalet fiskedygn inte fylls. Klassiska jokken Tavvaätno på Sandåslandet norr om Kiruna är ett exempel, och sjöarna Namatis, Siktim och Garvejaure i Arjeplogsfjällen är ett annat vatten som du garanterat fått tillstånd till i år.
– Du kanske inte får din rekordöring där, men du kommer garanterat få många och fina fiskar. Jag brukar tipsa de som vill ta med barn och familj upp till fjälls att söka till de där sjöarna, säger Dan Blomkvist.
Att röding och öring är hetast syns tydligt när ett berömt harrvatten som Tavvaätno inte fylls. Samma med jokken Pirtimesätno, som rinner i skogslandet norr om Kiruna.
– Tavvaätno hade vi länge i träda, men nu är intresset lägre fast fisket är lika bra. I Pirtimesätno kan du garanterat slå ditt rekord på harr, säger Dan Blomkvist.