Experten om handelskriget och Trumps tullhets

Risken för fullskaligt ekonomiskt krig är påtaglig, menar ekonomen Klas Eklund efter Trumps tullbesked. Nu väntar en osäker tid som kan sätta världshandeln ur spel och finansmarknaden i gungning.
– Kina kommer att bida sin tid och framställa sig som en pålitlig frihandels vän igen, säger Eklund.

Klas Eklund är en av Sveriges mest erfarna och välrenommerade ekonomer. Han beskriver jobbiga konsekvenser av Trumps tullar, inte minst för amerikaner på kort sikt, men ser än mer omvälvande åtgärder från presidenten på sikt.

Klas Eklund är en av Sveriges mest erfarna och välrenommerade ekonomer. Han beskriver jobbiga konsekvenser av Trumps tullar, inte minst för amerikaner på kort sikt, men ser än mer omvälvande åtgärder från presidenten på sikt.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Norrbotten2025-04-03 18:00

Så kom 2 april 2025. Det som USA:s president Donald Trump på förhand hajpat som "liberation day". På torsdagen vaknade Sverige till chockvågorna av Trumps beslut. USA väntas nu införa 20 procentiga tullar på varor från EU. Inom kort väntas också biltullar på 25 procent träda i kraft och tullar på bildelar följer 3 maj.

undefined
President Donald Trump håller upp presidentordern som innebär kraftiga tullar på varor från bland annat Europa.

EU:s svar väntas presenteras av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på torsdagskvällen svensk tid.

NSD har pratat med Klas Eklund, tidigare socialdemokratisk ekonom som numera är verksam som chefsstrateg på Dahlgren Capital. Han har många decenniers erfarenhet av att verka i och bevaka den globala ekonomin.

Han börjar med att konstatera det uppenbara:

– Det här är ju negativt för industrin i stort. Men nu gäller de här förslagen varor och inte tjänster. En stor del av den svenska exporten till USA består av tjänster, så det drabbas ju inte ännu.

undefined
Volvo Cars är ett bolag som kan drabbas kraftigt av USA:s tullar.

Men tullar kommer att slå hårt mot verkstadsföretag och tung industri som exporterar till USA. Volvo Cars exempelvis kommer att drabbas hårt.

– Man kan dessutom tänka sig att de kan drabbas än hårdare och att Trump har ett ont öga till den eftersom de är kinesiskägda.

undefined
Klas Eklund är en av Sveriges mest erfarna och välrenommerade ekonomer. Han beskriver jobbiga konsekvenser av Trumps tullar, inte minst för amerikaner på kort sikt, men ser än mer omvälvande åtgärder från presidenten på sikt.

Volvo är ett exempel på företag som pressas av tullarna att på sikt flytta produktion till USA, vilket är ett uttalat mål från Donald Trump.

Hur konsumenter drabbas beror på hur EU svarar, säger Klas Eklund.

Om EU höjer tullarna på amerikanska varor så betyder det att svenska konsumenter får betala ett högre pris. Så våra plånböcker tar nog en smäll, säger Eklund och fortsätter:

– Vad gäller svenska företag så när de säljer mindre och tjänar mindre på den amerikanska marknaden så kan det drabba anställda i svensk exportindustri. Det kan slå mot både löner och jobb. I fall de inte kan hitta andra marknader.

Samtidigt får tullarna finansmarknaderna att skaka och sedan en tid tillbaka så har dollarkursen dykt. Tullar är ett av ekonomer bespottat verktyg, ändå väljer Donald Trump att framhärda. Klas Eklund förklarar att det finns en plan och tullarna är bara de första mörka molnen av den ekonomiska stormen som kan dra in från Atlanden. Men vi ska komma till det.

– Historiskt sett har tullar inte varit effektivt för att tvinga företag att flytta sin verksamhet. De erfarenheter vi har av tullar och handelskrig är att det ger tydliga negativa bieffekter. Det höjer priserna och kostnaderna. Det drar ner konsumtion och produktion, säger Eklund.

undefined
Klas Eklund är väldigt bekymrad för den ekonomiska utveckling som följer i spåren av Trumps ekonomiska politik. "Tydliga spår på att han vill slå sönder det globala handelssystemet"

De flesta ekonomer är därför negativa till tullvapnet. Men det kan bero på att de flesta ekonomer gillar frihandel.

Är det ett bra grepp av EU att svara med mottullar?

– Man måste nog spela på hela klaviaturen. Å ena sidan visa sig redo att förhandla, å andra sidan slå tillbaka tufft på känsliga områden. Rent ekonomiskt vore det bättre att inte höja tullar utan istället stimulera ekonomin med investeringar av olika slag, säger Eklund.

– Politiskt är det nog rimligt att Europa står upp mot de amerikanska hoten.

undefined
Ursula von der Leyen väntas presentera EU:s svar på Trumps nya tullar under torsdagen. EU har aviserat både mottullar och en inbjudan till förhandling.

EU har sagt sig villiga att undanröja de handelshinder som Trump förfasas över. Men mycket pekar på att Trump inte alls är intresserad av detta. EU:s förhandlingsvilja har tidigare mötts av ljummet intresse från USA. Förra gången Trump var president drog han undan mattan för ett omfattande frihandelsavtal. 

– Det är helt klart att han ogillar frihandel. Han vill ha en ganska styrd handel där USA är så lite beroende av omvärlden som möjligt. Det gäller inte bara handel utan finansiella marknadenr, upplåning, med mera.

Klas Eklund pekar på att Världshandelsorganisationen, WTO, just nu är lamslagen då USA vägrar tillsätta domare i resolutionsdomstolen.

– Det finns gott om tecken på att Trump vill skjuta sönder det globala handelssystemet.

Vore inte det ett katastrofscenario?

– Katastrof är kanske starkt. Men det är ett obehagligt scenario för USA. Det är stagflationistiskt (inflation och stagnation samtidigt, reds. anm.). Amerikaner får betala mer samtidigt som deras reallöner sjunker. Nu säger Trump att han ska använda tullintäkterna till att sänka skatterna, säger Eklund.

På så vis kanske konsumenter i USA får tillbaka en del pengar, men Klas Eklund är tveksam om tullintäkterna räcker för de skattesänkningar som Trump lovat.

– Troligen inte och då är nettoeffekten tydligt negativ.

undefined
Den svenska kronan har stärkts samtidigt som dollarn fallit. Det är ovanligt, säger Klas Eklund. Han tror det beror dels på starka statsfinanser i Sverige, dels på att försvarsindustrin gynnas av världsläget.

Ekonomer som försökt räkna på konsekvenserna har landat i att USA:s bruttonationalprodukt väntas sjunka jämfört med om inget alls skulle göras samt att priserna stiger.

– Det sätter den amerikanska centralbanken i en svår sits. Ska de höja räntan för att bekämpa inflationen eller sänka räntan för att stötta ekonomin om den går ner?

Klas Eklund säger att det finns ett antal ekonomer som räknat på framtidsscenarion och tre tydliga alternativ finns:

  1. Ett gott scenario är att Trump viker sig och drar sig tillbaka.
  2. Ett mellanscenario som innebär att man ligger kvar på nuvarande nivåer.
  3. Ett otäckare scenario där man eskalerar på båda sidor.

– Vid det tredje scenariot väntar en rejäl global lågkonjunktur.

Röster har höjts om att EU måste minska sitt beroende av USA och det är möjligt på sikt, men det tar tid och har sina begränsningar.

Så om nu alla de här åtgärderna från Trump mest verkar slå tillbaka mot amerikansk ekonomi, varför gör Trump det här? Det finns faktiskt en plan, och det är här det börjar bli riktigt otäckt förklarar Klas Eklund.

I november 2024 publiceras ett 25 sidor långt dokument skrivet av bland andra Stephen Miran, Trumps ekonomiske rådgivare.

– Tullarna är bara en del i det. Det finns planer på nya utpressningstullar. Planer på att handla ner värdet på dollarn för att sedan skriva av en del av den amerikanska statsskulden, säger Klas Eklund.

– Man ska tvinga omvärlden att byta ut sina fordringar på USA till obligationer som inte ger någon ränta. Det där tror jag omvärlden går med på. Men det finns en långsiktig plan som innefattar stridsåtgärder på en lång rad områden, säger Klas Eklund.

undefined
Den amerikanska dollarn har försvagats av Trumps politik och den förväntas fortsätta sjunka som ett led av tullarna.

Han kallar det fullskaligt ekonomiskt krig.

– Om exakt alla delar införs vet jag inte, men planen är bredare och den innefattar väldigt stora risker för världsekonomin.

Tillvägagångssättet kan verka ekonomiskt komplicerat.

– Hela den globala finansmarknaden kan råka i våldsam turbulens. Amerikanska statspapper är en av de mest likvida och handlade finansiella tillgångarna i världen. Den är basen för väldigt mycket annat. Blir delar av den värdelös då rycks en del av basen för hela finansmarknaden undan.

Klas Eklund framhåller en annan sak som kan slå helt mot vad Trump vill. Kinas roll i handelskriget.

– Jag tror att Kina kommer bida sin tid och framställa sig som en pålitlig vän av frihandel. Jag tror också att många nationer och företag kommer att söka närmare band med Kina.

undefined
Klas Eklund gissar att Xi Jinping och Kina kommer att träda fram som en alternativ frihandelspartner i kölvattnet av Trumps ekonomiska framfart.

Men det är ju många företag och länder som blivit brända av Kina redan?

– Det är alldeles rätt. Men nu visar Kina tydliga tecken på att omfamna entreprenörer och handel igen.

Trots att mattan ryckts undan tidigare?

– Jag säger inte att Kina är en idealisk långsiktig partner. Men jag tror att många företag och nationer kommer att försöka värma upp relationen igen.

Vilket är tvärtemot vad Trump vill, eller hur?

– Jag tror att USA på många sätt skjuter sig i foten med de här åtgärderna. Sedan underminerar man USA:s ställning långsiktigt, dollarns ställning och öppnar för sina rivaler att ta plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!