Facket varnar: Längre väntetider på tandställningar och proteser

Nu varnar Tandteknikerförbundet för riskerna med nedläggningen av Tandteknik Norr. Norrbottningar kan få tandproteser och andra tandtekniska produkter från tredje land, exempelvis Kina, där det är svårare att spåra innehåll och deklarationer. Väntetiderna kan också bli betydligt längre, uppger ordförande Olle Sahlin.

Olle Sahlin är ordförande i Tandteknikerförbundet. Han är kritisk till Region Norrbottens beslut att lägga ned Tandteknik Norr och varnar för följderna.

Olle Sahlin är ordförande i Tandteknikerförbundet. Han är kritisk till Region Norrbottens beslut att lägga ned Tandteknik Norr och varnar för följderna.

Foto: Privat

Norrbotten2024-09-25 00:01

Nyheten i korthet

  • Tandteknikerförbundet varnar för nedläggningen av Tandteknik Norr, och menar att det kan leda till att norrbottningar får tandproteser och andra tandtekniska produkter från tredje land, som Kina.
  • Ordföranden för Tandteknikerförbundet, Olle Sahlin, menar att väntetiderna kan bli längre och det blir svårare att spåra innehåll och deklarationer på produkterna. Han ifrågasätter också upphandlingsunderlaget.
  • Divisionschefen på Region Norrbotten, Krister Berglund, svarar bland annat att Folktandvården redan i dag upphandlar protetiska konstruktioner och att det fungerat bra.

Beslutet att lägga ned Tandteknik Norr och säga upp 17 tandtekniker ska enligt Region Norrbotten spara in fem miljoner kronor.

undefined
Fördelen med Tandteknik Norr är att tandtekniker kan serva tandläkare på plats. Framöver kommer patienterna att få vänta betydligt längre på sina tandtekniska produkter, enligt Tandteknikerförbundet.

Olle Sahlin, ordförande i Tandteknikerförbundet, har reagerat kraftigt på beslutet. 

– Jag kan förstå att man behöver se över verksamheten, men den verksamhet som tandteknikerna har hållit på med i Norrbotten är till stor del servicebelagd, det vill säga man har hjälpt tandläkarna och bistått med service. Nu ska dessa tjänster upphandlas och det som då händer är att prisbilden viktas högst. Billigast vinner och det är oftast Importlab i Västerås och Skåne, som importerar tandtekniska hjälpmedel från tredje land.

undefined
Olle Sahlin är ordförande i Tandteknikerförbundet. Han är kritisk till Region Norrbottens beslut att lägga ned Tandteknik Norr och varnar för följderna.

För att hålla nere kostnaderna görs arbetet i ett annat land och då ökar väntetiden på tandteknisk utrustning, exempelvis tandproteser, påpekar Olle Sahlin.

– Det måste man ju deklarera för patienterna att: "Nu får du en kinesisk krona som har klart sämre materialbeskrivning eller spårbarhet".

Följden för patienterna blir förutom längre väntetider att de kan tvingas göra fler resor till tandläkare från olika håll i länet innan de får sin tandtekniska produkt. Olle Sahlin befarar att vissa av dem kan tvingas gå tandlösa i veckor i väntan på en protes. 

undefined
Privata företag som ägnar sig åt tandteknik finns i exempelvis Luleå och Piteå, men de kan aldrig konkurrera med priset mot företag som använder sig av ett tredje land i produktionskedjan, enligt Olle Sahlin.

– Nu kan tandläkaren gå från ett rum till ett annat och be tandteknikern bocka till något eller byta ut en tand i en protes. Den möjligheten försvinner.

Olle Sahlin är dessutom kritisk till hur upphandlingsunderlaget är utformat. 

undefined
Vid en upphandling blir priset avgörande och lokala tandteknikföretag kan aldrig konkurrera med dem som skickar arbetet vidare utomlands, enligt Olle Sahlin.

– Mest anmärkningsvärt är att man hänvisar till en föreskrift som sedan tre år tillbaka inte gäller. Nu är det ett gemensamt regelverk inom EU som följs och den som vinner upphandlingen skriver i så fall under på att man ska följa föreskrifter och en lagtext som inte längre finns. 

 Han tvivlar på att nedläggningen ska bli den ekonomiska besparing som regionen räknar med. 

– Nu har ni den gröna växlingen med stora fabriker som byggs och folk flyttar upp för att jobba. De behöver vård och tandvård. Sådant här kan på sikt innebära att man flyttar därifrån. 

Krister Berglund är chef för division nära, där Folktandvården ingår. Han skriver i ett mejlsvar att det inte nödvändigtvis blir dålig kvalité på en efterfrågad vara/tjänst när upphandlingen görs med "lägsta pris" som indelningsgrund. 

undefined
Krister Berglund är chef för division nära, där Folktandvården ingår. Han uppger att patienterna inte ska drabbas av sämre tillgänglighet som en följd av att tandteknik upphandlas.


"Kvalitetskraven på det som upphandlingen omfattar bestäms bland annat av de obligatoriska kraven som ställs i förfrågningsunderlagen, i enlighet med de upphandlingsrättsliga principerna som regleras enligt lagen om offentlig upphandling (LOU)", skriver han.

När det gäller Olle Sahlins kritik mot att upphandlingen vilar på en gammal förordning, så har det avhandlats i en "frågor och svar-funktion" som har funnits under anbudstiden och regionen har dessutom förtydligat vad som gäller. 

Bedömningen som gjorts inom regionen är att byte av leverantör inte heller ska påverka tillgängligheten för patienterna och en maximal leveranstid finns angiven i upphandlingsunderlaget. 

"Redan i dag är det leveranstid för de produkter som produceras. Vi har gjort riskanalyser och riskbedömningar rörande påverkan på arbetsmiljö och patientsäkerhet. Folktandvården upphandlar redan protetiska konstruktioner som kronor, tandbryggor, proteser med mera via externa leverantörer. Vår uppfattning är att detta arbete har fungerat bra, skriver Krister Berglund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!