En rapport från Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, visar att kostnaden är en av de största orsakerna till att inte ta körkort.
– Det har blivit dyrare att ta körkort. Studien visar också att man hellre lägger pengarna på annat och om man inte har ett stort behov blir det nedprioriterat, säger VTI-forskaren Sonja Forward.
Fler väljer att chansa på en uppkörning och hoppas klara provet i stället för att ta körlektioner. Antal uppkörningar i landet som bokas via en trafikskola har sjunkit drastiskt sedan millennieskiftet.
– Väldigt många prov bokas utan att handledarna vet om detta. Det betyder att de som kommer till prov och blir underkända oftast saknar kunskap om det ena eller det andra, säger Sveriges trafikskolors riksförbunds ordförande Berit Johansson.
Bokar man uppkörning via en trafikskola är chansen betydligt större att klara provet än om man bokar som privatist. Hela 32 procent skiljer mellan resultaten i Norrbotten.
– Det tycker vi ju är jättebra och betyder att vi gör skillnad med vårt arbete. Det vore väldigt anmärkningsvärt om du inte haft nytta av att ha gått till en trafikskola när du ska köra upp. Trafikskolan går i god för att du är tillräckligt bra, säger Johansson.
Förarna som kommer till förarprovet som privatister kan misslyckas med uppkörningen eftersom man kommer dit utan att vara färdigutbildad.
– Man testar att klara provet innan man egentligen är klar. Så kan man få flera omprov men det kanske är enklare att göra så och klara det på den tredje eller fjärde gången än att betala massa pengar på trafikskola, säger VTI-forskaren Nils-Petter Gregersen.
Från STR:s håll ser man allvarligt på att fler chansar i stället för körlektioner. Föraren kan ha en bra dag och köra över sin egentliga kapacitet och på så sätt få ett körkort, trots att man en annan dag hade misslyckats.
– Man måste inse att provet är ett stickprov som egentligen inte mäter kunskap fullt ut vilket innebär riskfyllda moment som aldrig kommer på provet men väl i verkligheten, säger Berit Johansson.
Hur menar du då?
– Ofta tänker inte elever om man missar en vänstersväng ”oj, tur att det inte kom någon bil där” utan ”oj, det där hade jag kanske blivit underkänd för”. Det här kämpar både vi och myndigheter med och vi är eniga att provfokuseringen och chansandet måste bli mindre. Man måste se mer allvarligt på att ta körkort.
Fotnot: Statistiken baseras på hur körkortsprovet bokats. Den som kör upp som privatist har bokat provet på egen hand, men kan ändå ha tagit en eller flera körlektioner.