Det var en hektisk gårdagskväll för fjällräddningen i Norrbotten. Vid 19-tiden drabbades en tioårig pojke av magsmärtor och behövde hämtas från Ritsem med helikopter. Tio minuter senare inkom ett larm från en nödsändare vid Torneträsk, där ett tyskt sällskap på fyra personer som färdades i kanot hade blivit nedkylda och fick transporteras tillbaka till säkerhet. Halv åtta var det dags igen – den här gången i Sarek där en nödsändare aktiverats efetrsom en eprson blivit akut sjuk och behövde hämtas.
– Vi har haft tre utryckningar under samma kväll tidigare, men det blir hektiskt. Vanligtvis har vi ungefär en utryckning per dag vid den här tiden på året, säger Roine Norström vid polisen, som är samordnare och verksamhetsutvecklare för fjällräddningen i Norrbotten.
LÄS MER: Ambulanshelikopter undsatte 10-åring
– Till största del handlar det om människor som blir sjuka och behöver hämtning. Många ramlar också, skadar sig på stenar och bryter armar och får skallskador, säger Norström.
Sommaren är vanligtvis den tid då det är som mest att göra för fjällräddningen. Speciellt i områden kring leder och Kebnekaise.
– Det är mycket folk i fjällen nu, det senaste två, tre åren har det blivit mer populärt att vara i fjällen på sommarsäsongen och det lockar även de som inte är så vana. Kring Kebnekaise har vi flest räddningar, statistiskt sett, och de som kommer dit är inte alltid riktiga fjällrävar utan det är familjer och skolklasser som vill dit, bo bra och sedan ska de upp på toppen. Det är tröttsamt att gå dit upp och när man lämnar värmen i dalen blir det regn och blåst och i bland snö uppe på toppen. Då är det inte så roligt längre, utan de sätter sig i toppstugan och får plötsligt ont i ben och grejer, säger Norström.
Men det krävs mer än att man är trött och har skoskav för att få undsättning från fjällräddningen – resurserna behövs till verkligt akuta situationer.
LÄS MER: Polisen: "Kunde ha slutat illa"
– Det är alltid en bedömning, som görs av regionledningscentralen i Umeå, säger Norström.
Antalet fjällräddningar har ökat de senaste åren. Och i år har de varit väldigt många.
– Vi har ungefär 90 hämtningar redan i år, det är mer än vad det brukar vara. I fjol hade vi också flera eftersök som var väldigt tunga, det var tre personer som var borta i fjällen och fjällräddningen fick jobba dagligen i veckor. Men varje händelse blir ju bara en timme i statistiken.
Nattens snöfall i fjällkedjan har säkert överraskat en del fjällvandrare, tror Norström.
– Jo, det ligger nog en del folk ute i tält nu som har det lite jobbigt. Familjer med barn som gråter när de vaknar och sådant, säger Norström och suckar.