Fler anmäler viltolyckor

Antalet anmälda viltolyckor ökar drastiskt i Norrbotten.Älgen lever farligast, men i statistiken finns även ett lodjur, en björn – och en örn.

MARKARYD 2007-08-09 

TT-sön-älgsafari - Älgsafari Drive in, Smålandet i Markaryd. Den är exotisk, ståtlig och mytomspunnen. En skymt av skogens konung - älgen - är en viktig del av Sverigeupplevelsen för många utländska turister. Branschen har hakat på. Älgsafari lockar tiotusentals personer varje år.

Foto Björn Larsson Rosvall / SCANPIX / Kod 9200

MARKARYD 2007-08-09 TT-sön-älgsafari - Älgsafari Drive in, Smålandet i Markaryd. Den är exotisk, ståtlig och mytomspunnen. En skymt av skogens konung - älgen - är en viktig del av Sverigeupplevelsen för många utländska turister. Branschen har hakat på. Älgsafari lockar tiotusentals personer varje år. Foto Björn Larsson Rosvall / SCANPIX / Kod 9200

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL

NORRBOTTEN2011-02-07 17:13

Risken att råka ut för en viltolycka i Norrbotten är 5 på 1000. Det är en låg siffra sett till hela landet, men ändå en stor ökning jämfört med för ett år sedan då risken var 2,8 på 1000.
Statistiken kommer från försäkringsbolaget If och Nationella viltolycksrådet.
Under fjolåret fick 661 vilda djur i länet uppleva närkontakt med trafiken. De flesta var älgar: 394 stycken. Näst mest utsatta var rådjuren. Det är de två djurslagen som står för den största procentuella olycksökningen sett till hela riket.

999 renar
Det mest påkörda djuret i Norrbotten syns dock inte i statistiken. Renar räknas nämligen som tamdjur och inte vilda djur enligt jaktlagen. Under 2010 inträffade 999 renolyckor, drygt 90 fler än året innan.
Betydligt mindre sannolikt är det att köra på en utter eller en björn. Men faktum är att det inträffade vid var sitt tillfälle under 2010. Bland anmälningarna finns även en örnolycka och en lodjursolycka.

Snörik vinter

Statistiken talar sitt tydliga språk i hela landet: Över en femårsperiod har viltolyckorna ökat med 42 procent.
- Det är många faktorer som samverkar som gör att viltolyckorna ökar. Den höga siffran kan till viss del bero på att fler anmäler viltolyckorna. En snörik vinter, som denna vinter och föregående bidrar också till att djuren kommer upp på våra vägar, säger Lars Sävberger, verksamhetsledare i Nationella Viltolycksrådet, i ett pressmeddelande.

Fakta/anmälningsplikt

Sedan 1 januari 2010 är det lag på att den som kolliderar med ett vilt djur ska anmäla olyckan till polisen, oavsett om djuret blivit skadat eller inte.
Anmälningsplikten gäller björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.
Vid en olycka med ett vilt djur ska man sätta ut varningstriangeln, märka ut platsen för olyckan, ringa polisen och anmäla till försäkringsbolaget om fordonet skadats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om