Det började redan vid 22-tiden på trettondagsafton. Då gav sig en man på en kvinna i Luleå. Sedan fortsatte fallen att rada upp sig under natten. Den sista misshandeln inträffade i Haparanda vid 03-tiden.
När polisen summerade händelserna tidigt på trettondagen hade man sex fall där män attackerat kvinnor.
Två män var då gripna, en i Arvidsjaur och en i Piteå.
Alkohol
- Alkohol har varit en gemensam nämnare. Men ingen av kvinnorna har skadats allvarligt, säger Hans Österlund, länsvakthavande befäl på polisen.
Sedan 2006 har antalet polisanmälningar om våld mot kvinnor, där gärningsmannen är bekant med offret, ökat. Det visar statistik som NSD tagit ut från Brottsförebyggande rådet, Brå. 2006 var antalet anmälningar 458. Några år senare, 2010, var siffran 642.
- Jag tror att det inte är lika tabubelagt att anmäla som det var tidigare, även om det fortfarande är svårt för den enskilda kvinnan. Men enligt Brå finns det också ett stort mörkertal. Så problemet är större än vad som syns, säger Hanna Hagman Kröger, ordförande för Kvinnojouren Iris i Luleå.
Ökat antal anmälningar
Ökningen i Norrbotten sammanfaller med en nationell trend. Enligt Brå så har antalet anmälningar om misshandel mot kvinnor ökat med cirka 30 procent under 2000-talet. Myndighetens förklaring är dels att benägenheten att anmäla har ökat, dels att det faktiska våldet också har ökat.
- Det är svårt att säga vad det beror på i det enskilda fallet. Det finns lite forskning på det. Jag tycker att det här måste ses i ett sammanhang som handlar om att vi lever i ett samhälle som inte är jämställt, säger Hanna Hagman Kröger.
"Vi måste spräcka myterna"
Hon anser att man måste arbeta på många fronter för att minska våldet mot kvinnor. Någon måste ordna en långsiktig finansiering av arbetet mot våldet. Själva arbetet kan handla om att redan på förskolorna börja prata om vad man ska ha för relation till varandra, och om empati.
- Vi måste spräcka myterna om det här våldet också. Det är ofta svårt för människor att ta till sig att förövaren kan vara en granne, en bror eller någon på arbetsplatsen. Det är en obehaglig sanning, säger Hanna Hagman Kröger.
Det våld som uppmärksammas är ofta det som leder till polisingripanden, men det finns många andra allvarliga fall utöver det.
- Jag vet att det är många kvinnor som befinner sig i situationer där de råkar ut för psykiskt nedtryckande våld. Det kan vara svårt att anmäla det, säger Hanna Hagman Kröger.