Det misstänkta brottet, otillåten miljöpåverkan, ska ha inträffat på en fastighet som ingår i ett Natura 2000-område. Ett sådant område anses vara värdefullt och ska betraktas som extra skyddsvärt.
Händelsen ska ha skett under barmarkssäsongen 2024, det är vad Skogsstyrelsen har rapporterat till länsstyrelsen.
Upprinnelsen till anmälan är diken som grävts i samband med avverkning. Länsstyrelsen och företagaren har inte samsyn i frågan, och båda parter har dokumenterat arbetet som har utförts på fastigheten för att styrka sin ståndpunkt.
Länsstyrelsen anser inte att dikena är skyddsdikning som företagaren hävdar. Länsstyrelsen tycker att dikena är att anse som markavvattning och det får inte genomföras utan tillstånd. Ingen ansökan har kommit in, alltså har inget tillstånd prövats eller utfärdats. De skriver att det finns en risk för att dikena påverkat miljön i ett biflöde.
Företagaren har i sitt svar till länsstyrelsen meddelat att arbetet på fastigheten var nödvändigt och poängterar att det inte är slutfört. Företagaren anger också att marken var blöt, att en planerad vändplan inte kunnat göras och att det handlar om en skyddsdikning, det vill säga avledning av regnvatten. Planen är att till sommaren delvis fylla upp diket och göra en slamgrop, skriver företagaren. I yttrandet står också att tanken med diket var att återbeskogning skulle ske genom självsådd.
Länsstyrelsens förvarnar att det kommer ett föreläggande om att företagaren inte får återuppta arbetet i väntan på tillsynsbesöket – vilket kommer att ske när snön smält bort.