Sedan 1997 har endast åtta personer fått uppsöka sjukhus efter att ha skadat sig på fyrverkerier i länet. Endast Gotland och Jämtlands län visar ett bättre resultat med sju patienter vardera, det visar Nyhetsbyrån Sirens sammanställning.
Och senast någon skadades i Norrbotten var 2010 – då fick två personer uppsöka vård för sina skador.
Peter Lindahl, inre befäl på räddningstjänsten, tror att de kan bero på flera faktorer. Dels att försäljningen av fyrverkerier har blivit hårdare och för att det inte skjuts allt för mycket i storstadsmiljö.
– I Luleå har vi fyrverkerier på en säker plats, mitt på norra hamn, och förut hade vi inte sådana. Så jag tror att städerna som har sina egna fyrverkerier drar mycket människor, så slipper de göra det själv hemma, säger Peter Lindahl.
De främsta skadorna av fyrverkerier är brännskador och sår på fingrar samt huvud, men det förekommer fall där människor har omkommit. Peter Lindahl uppmanar därför allmänheten att visa hänsyn till sina medmänniskor och att en ska vara ytterst försiktig om man ska smälla raketer.
– Man ska alltid vara nykter och att man sätter upp raketerna enligt bruksanvisningen. Och barn ska absolut inte göra det.
– Fyrverkeripjäserna får inte vara skadade. Är det så att de inte fungerar ska man vänta och inte gå fram till den. Man ska inte försöka tända den igen heller, säger Peter Lindahl.
Statestiken visar också att det är främst män som skadad sig, i Norrbotten är det endast en kvinna som skadad sig av de åtta fallen.
Totalt skadades 17 personer i riket förra året, vilket är den lägsta siffran sedan 1997 och det året fick 51 personer uppsöka sjukhus för vård.