Här är finsmakarnas favoriter

22 norrbottniska restauranger finns med i årets White Guide.Tre av dessa är nya på listan.

Foto: Leif R Jansson / TT

Norrbotten2016-01-27 09:58

Restauranggudien White Guide har presenterat årets lista. Kvalitet och nyskapande premieras, liksom hållbarhetstänkande. I år tittar bedömarna också på särart i matlagningen, tydlig idé i dryckeskonceptet, serviceupplägg och den personliga miljön.

Alla 19 norrbottniska restauranger som fanns med 2015 finns även med i år. Dessutom märks tre nykomlingar: Arvids Steakhouse, Kalix, Jazzmatsalen (Hotell Savoy), Luleå, och Kitchen and Table, Luleå.

White Guide klassar restaurangerna i en femgradig skala: Internationell mästarklass, mästarklass, mycket god klass, god klass och – också ett bra ställe.

På förra årets lista fick Luleårestaurangerna CG och Hemmagastronomi betyget mycket god klass.

Cook’s Krog och Bistro Norrland i Luleå, Doktorsvillan i Piteå, Ishotellet i Jukkasjärvi, Camp Ripan och Spis mat och dryck i Kiruna fick betyget god klass. Övriga fick betyget "också ett bra ställe".

Vilka betygen blir i år avslöjas den den 7 mars när White Guide håller stor gala på Kungliga operan i Stockholm.

Totalt listas 600 svenska restauranger i White Guide

Restaurangerna i White Guide

fakta

Abisko Turiststation, Abisko, Arvids Steakhouse, Kalix (ny), Bistro Norrland, Luleå, Brittas Pensionat, Harads, Camp Ripan Restaurang, Kiruna, Cook’s Krog, Luleå, Doktorsvillan, Piteå, Hemmagastronomi, Luleå, Hotell Laponia, Arvidsjaur, Hulkoff’s, Karungi, Icehotel Restaurant, Jukkasjärvi, Restaurang CG Luleå, Jazzmatsalen (Hotell Savoy), Luleå (ny), Järnspisen, Piteå, Kaptensgården, Gammelstad, Kitchen & Table, Luleå (ny), Kukkolaforsen, Haparanda, Ralph Lundstengården, Luleå, Roasters, Luleå, Seskarö Wärdshus, Seskarö, Uni:k kitchen & café, Luleå, Spis Mat & Dryck, Kiruna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om