Restauranggudien White Guide har presenterat årets lista. Kvalitet och nyskapande premieras, liksom hållbarhetstänkande. I år tittar bedömarna också på särart i matlagningen, tydlig idé i dryckeskonceptet, serviceupplägg och den personliga miljön.
Alla 19 norrbottniska restauranger som fanns med 2015 finns även med i år. Dessutom märks tre nykomlingar: Arvids Steakhouse, Kalix, Jazzmatsalen (Hotell Savoy), Luleå, och Kitchen and Table, Luleå.
White Guide klassar restaurangerna i en femgradig skala: Internationell mästarklass, mästarklass, mycket god klass, god klass och – också ett bra ställe.
På förra årets lista fick Luleårestaurangerna CG och Hemmagastronomi betyget mycket god klass.
Cook’s Krog och Bistro Norrland i Luleå, Doktorsvillan i Piteå, Ishotellet i Jukkasjärvi, Camp Ripan och Spis mat och dryck i Kiruna fick betyget god klass. Övriga fick betyget "också ett bra ställe".
Vilka betygen blir i år avslöjas den den 7 mars när White Guide håller stor gala på Kungliga operan i Stockholm.
Totalt listas 600 svenska restauranger i White Guide