Hon är Årets ledare i Norrbotten

Åsa Allan, vice vd för Kaunis Iron, är Årets ledare i Norrbotten 2022. "Jätteroligt! Tusen tack! Vilken ära!", säger en närmast chockad pristagare.

Åsa Allan, vice vd för Kaunis Iron, är Årets ledare i Norrbotten 2022.

Åsa Allan, vice vd för Kaunis Iron, är Årets ledare i Norrbotten 2022.

Foto: Linda Sundström

Norrbotten2022-12-19 16:58

Hon har tidigare varit gruvplaneringschef för Northland Resources och kommunchef för Pajala kommun, och hon var den första som anställdes i Kaunis Iron. Redan hösten 2017, innan bolaget bildades och när det beslutades att gruvbrytningen skulle återupptas i Kaunisvaara, rekryterades hon som platschef. Sedan tre år tillbaka är Åsa Allan vice vd för Kaunis Iron.

Under måndagseftermiddagen överraskades hon med glada nyheter mitt under ett möte.

Grattis, du är Årets ledare i Norrbotten 2022!

– Är det sant? Men så roligt! säger en chockad Åsa Allan när hon tog emot pris och blommor.

– Jätteroligt! Tusen tack! Vilken ära!

Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?

– Jag är en engagerad ledare. Jag blir engagerad i det jag gör. Jag tror det smittar av sig.

Vilka frågor är viktiga för dig?

– Den lokala förankringen är viktig. Att företaget har ett starkt stöd och kan fortsätta bidra till att utveckla Tornedalen som under lång tid minskat i befolkning. Att vi kan vara med och bidra till någonting positivt som väcker framtidstro känns jätteroligt. Någonting annat som är viktigt är att fortsätta arbetet med att få till en jämnställd gruvnäring. Det ligger mig varmt om hjärtat, säger Åsa Allan och fortsätter:

– Det ser bra ut, men vi behöver bli bättre. Om vi jämför med andra i branschen är vi bra, speciellt med tanke på att chefer och ledare som är kvinnor är 34 procent. Det är viktigt av den anledningen att det ska finnas kvinnliga förebilder som syns. Det tror jag gör att man skapar ett intresse hos andra kvinnor.

Hållbarhetsfrågan är också viktig, menar Åsa Allan.

– Vi har ett hållbarhetsprojekt som vi är mycket stolta över och det är att vi restaurerar våtmarkerna. Våra gruvområden tar mark i anspråk och den kommer inte se ut som innan gruvan fanns där, så vi har åtagit oss att restaurera våtmarkerna. Vi har också lagt mycket fokus på den sociala hållbarheten, jämställdhet och arbetsmiljöfrågor i verksamheten.

Vad är du mest stolt över som ledare?

– Att ha fått vara med och bygga upp organisationen, från någonting ingen riktigt trodde på till det företag det är i dag. Att få vara med och åstadkomma det.

Hur skulle du sammanfatta ditt år 2022?

– Vilket år det har varit! Det har varit många stora milstolpar, både externt med våra tillståndsfrågor, men också det vi har arbetat med internt. Många pusselbitar har fallit på plats.

Hur ser planerna inför framtiden?

– Efter årsskiftet planerar vi att påbörja arbetet med utvecklandet av de nya gruvorna, säger hon och tillägger:

– Vår vision är att producera världens mest hållbara järnmalm. Det är en stor utmaning, men vi har unika möjligheter i den här delen av världen. Jag tror att vi kommer vara eftertraktade globalt i och med den gröna omställningen.

Vad betyder det för Pajala?

– Det betyder jättemycket. Inte bara att vi skapar arbetstillfällen, utan också framtidstro. Man ska inte underskatta var det betyder för ett samhälle.

Hur ska du fira jul?

– Jag ska fira med familjen, med nära och kära i Pajala. Jag hoppas det blir en lugn jul och att få njuta av någon bra bok.

Motiveringen:

"Genom sitt ledarskap inspirerar hon till framtidstro och bidrar till att sätta Pajala på kartan. Med ett närvarande och kommunikativt ledarskap och en förmåga att nå ut till alla i organisationen skapar hon förtroende och tillit som får medarbetare att göra sitt yttersta och växa i sina roller. Hennes energi, kompetens och hållbarhetsfokus gör henne till en uppskattad ledare och stark inspiratör. Årets ledare är Åsa Allan."

Om priset

Finalister var också Per Swärd, vd för Smurfit Kappa i Piteå och Juan Handal, ägare av J.H. Fastigheter.

Priset delas ut av Ioh organisationsutveckling och Norrbottens Affärer. Juryn består av Mia Oldenburg, chef för kommunikation och samverkan på LTU, Grete Solvang Stoltz, group vice president HR and sustainability för Munters, Karin Zingmark, professor vid LTU, Per Selberg, delägare av i.o.h., Mats Ehnbom, vd för Norr Media, och Linda Sundström, redaktör för Norrbottens Affärer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!