Befolkningen i Pajala, Arvidsjaur och Arjeplog är sämst i landet. I genomsnitt äter 15 procent av dem mellan 16–84 år frukt och grönt mer än tre dagar i veckan.
Att få äldre, exempelvis på boenden, att ändra vanor kan vara problematiskt.
– Vi skickar med grönsaker som är varma eller andra, sedan kan de välja om de vill äta. Vi kan inte tvinga dem, men vi ger alternativet, säger Linda Isaksson, kost- och hygienchefen i Pajala.
Isaksson, som är ny på posten, berättar vidare att jobbar mycket med salladsbufféer. Genom att erbjuda det på skolor finns förhoppningen om att elever – som annars ratar skolmaten – åtminstone ser till att få lite i sig varje dag.
– Jag försöker också få in mer vegetariskt.
Statistiken från kommun- och landstingsdatabasen Kolada, som nyhetsbyrån Sirén, tagit del av visar att Överkalix, Älvsbyn och Haparanda är snäppet bättre med 16 procent. Sett till hela landet ligger intaget av frukt och grönt på 21 procent, bäst är Sigtuna med 35.
Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna och barn över tio år äter cirka 500 gram frukt och grönsaker varje dag – ungefär hälften frukt och hälften grönsaker. En dagsranson kan till exempel vara tre frukter och två rejäla nävar grönsaker, gärna grova som morötter, broccoli och vitkål.
För barn mellan fyra och tio år handlar det om cirka 400 gram per dag.
Frukt och grönt skyddar mot sjukdomar, enligt flera studier. Det handlar om olika typer av cancer, högt blodtryck, höga nivåer av det onda kolesterolet (LDL) i blodet, hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes.