Sedan början på decenniet har sjukpenningtalet sjunkit. Men nu visar statistiken på att siffrorna håller på att vända uppåt igen, och värst drabbas kvinnorna.
– Främst är det psykiska sjukdomar som blir vanligare, utmattningsdepression som exempel. Vanligast ser vi att det är i kvinnodominerande yrken, till exempel vården skolan eller omsorgen, säger Ingrid Nilsson, områdeschef på försäkringskassan Norrbotten.
Oklar anledning
Anledningen till att sjukpenningtalet ökar är en svårbesvarad fråga. I samband med att den tidsbegränsade sjukersättningen försvann uppstod en väntad ökning i sjukpenningtalet. Men varför ökningen fortsatt är enligt Nilsson inte helt enkelt att svara på.
– Förmodligen är det en mängd faktorer som bidrar till ökningen. Det finns tendenser på att arbetskraftsbrist är en faktor. Men exakt vad det beror på är oklart. Det som är alarmerande är att kvinnogruppen ökar så pass mycket och att gapet mellan män och kvinnor blir större, säger Ingrid Nilsson.
För Norrbottens kvinnor är sjukpenningstalet 11,9. För männen nästan bara hälften, 6,3. Detta enligt försäkringskassans årliga mätning. Trots allt är detta en ökning från 11,3 för kvinnorna och 5,9 för männen sedan 2013
Det viktigaste enligt Nilsson är att försäkringskassan, vården och arbetsförmedlingen måste samarbeta för att med gemensamma krafttag minska sjuktalen.