Vid obevakat övergångsställe:
Cyklisten har alltid väjningsplikt för både gående och bilister vid ett övergångsställe – oavsett om man kommer från höger eller vänster.
Om cyklisten däremot kliver av sin cykel och leder den, är denne att betrakta som gående och därmed gäller den så kallade "zebralagen", det vill säga – bilister ska stanna och släppa fram den som passerar med sin cykel.
På gågata:
När man cyklar på en gågata är högsta tillåtna hastighet gångfart. Man har väjningsplikt mot gående.
På cykelbana:
Om det finns en cykelbana ska man använda den. Reglerna för placering på banan är desamma som för bilister på en väg – man cyklar på höger sida och gör omkörning till vänster. I en cykelbanas korsningar är det då högerregel som gäller, det vill säga – andra cyklister som närmar sig från höger ska släppas först.
Cykelpassage och cykelöverfart:
Cykelpassage är en ny företeelse, som bygger på gamla regler. Den är markerad med vita fyrkanter. Här har cyklisten väjningsplikt mot korsande fordon.
Cykelöverfarten har nya regler och är en prioritering av cykeltrafiken. Det är ett sorts "övergångsställe" för cyklister som markeras med de vita fyrkanterna, plus en väjningslinje för korsande trafik, som innebär att korsande trafik ska släppa fram cyklisten. Vid dessa platser är ofta hastigheten för biltrafik sänkt till 30 km/h.
På vägen:
Cyklar framförs på höger sida av vägen. Stoppskyltar gäller även för cyklister. Vid vänstersväng – ge tecken i god tid innan svängen påbörjas genom att räcka ut vänster arm som en körriktningsvisare. Du får hålla till höger på körbanan även om du avser att svänga vänster – men var försiktig.
Källa: Transportstyrelsen