När grön omställning var ett nytt samtalsämne i Norrbotten saknades frågor kring jämställdhet och jämlikhet i sammanhanget. Det menar Mariana Vnuk, som är specialiserad på inkluderande kommunikation. Det var mycket fokus på industri och häftiga jobb, säger hon.
– Men det är ju inte det som får människor att trivas och stanna kvar. Vad händer om vi bara har industri här? Fly-in fly-outs, men det finns inget liv?
Frågor kring industri, näringsliv och ekonomi väger tungt och får stå för sig själva, upplever Mariana Vnuk. Medan jämställdhet och jämlikhet – och även barnperspektiv och kultur – är saker som kommer i andra hand. De läggs på i ett senare skede men borde räknas in redan i planeringen av industrier, tycker hon.
– Utan de här frågorna tror jag att vi kommer misslyckas med samhällsomvandlingen i den gröna omställningen. Det är inte industrisatsningarna som bygger Norrbotten, det är människorna.
Med tiden har de mänskliga frågorna blivit en del av samtalet kring industrisatsningar med det är sent påkommet, anser Mariana Vnuk, och ett vanligt misstag är att inte involvera människorna som bor i Norrbotten.
– Ofta är det en grupp människor, som är ganska lika, som sitter och tar beslut och i många fall gissar vad det är folk vill.
Att bjuda in olika målgrupper till delaktighet och möjlighet att påverka är Mariana Vnuks råd.
– Unga kvinnor vill inte bo i Norrbotten, men vad vill de unga kvinnorna då? Fråga dem!
Ett projekt som lyfter röster som sällan hörs i sammanhanget är Rethink Youth Lab. Här får ungdomar utforska olika framtidsscenarier för Luleå; där industrins utveckling ställs mot behovet av social och miljömässig hållbarhet. Projektet avslutas med en utställning i september och görs av Luleå kommun, LTU och kommunkationsbyrån Oh My där Mariana Vnuk arbetar.
– Det är ett tag kvar tills kommunen ska göra något konkret av det här. Då blir det kritiska läget: Hur tog de tillvara på resultatet?
Rädsla att göra fel när man på företag och myndigheter ska arbeta med frågor kring jämställdhet och inkludering är också något hon stöter på.
– Kan det bli fel? Ja men då gör vi ingenting alls. Att bara våga börja med någonting är lösningen.
Ett Norrbotten där fler människor vill leva och bo, är enligt Mariana Vnuk, vad vi kan vinna på att företag och myndigheter gör mänskliga frågor och delaktighet till en självklarhet när man planerar industrier.