Efter många timmars övningskörning är det till slut dags för det stora testet för övningsförarna. Många känslor brukar spela in, allt ifrån spänning till nervositet. Personen bredvid, körkortsinspektören, har stor makt.
Statistik visar att det finns stora skillnader mellan hur stor andel av förarproven som inspektörerna godkänner. Sonja Forward från Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, är inne på att den mänskliga faktorn spelar roll:
– Det är ju en person som bedömer så det går inte att vara 100 procent objektiv.
Mikael Lundgren chef för Trafikverkets förarprovskontor i Luleå instämmer.
– Det är en bedömning som inte kan kallas objektiv. Vi är människor, säger han och fortsätter:
– Det här är vår vardag och professionen är att göra bedömning på folks körning.
Siffrorna från Trafikverket är en sammanställning av inspektörer från Luleå och Umeå som bedömt minst 300 körprov under 2014. Totalt berör statistiken 14 inspektörer och resultaten är ojämna. Inspektör 1 har bedömt 686 körprov och godkänt knappt 74 procent. Hens kollega godkände omkring hälften av de 427 prov hen tilldelades.
Orsaken till denna avvikelse är svårförklarad. En av anledningarna kan vara inspektörernas bemötande.
– Självklart kan du få en inspektör som du fungerar bra tillsammans med. Personkemin spelar roll och kan göra att föraren känner sig trygg och presterar bättre, säger Mikael Lundgren.
VTI-forskaren Sonja Forward:
– Jag vet att det finns inspektörer som får en känsla av att personen gärna bryter mot reglerna men kör annorlunda för att klara uppkörningen. Men den biten är svår att bedöma.
Detta måste vara farligt ifall inspektörerna har detta tankesätt?
– Jag skulle inte säga att det är farligt eftersom inspektören måste ha fog för sin bedömning. Inspektören kan då bli extra uppmärksam på just detta beteende och kanske köra i områden där det är svårare att ändra körstilen. Om det inte går att hitta något konkret så går det inte att underkänna eleven även om det finns en stark känsla av att det inte är rätt.