Intervju: Kent Ögren talar ut

Kent Ögrens tid som landstingsråd är slut. I en lång intervju berättar han om åren som politiker och hur han ser på framtiden.

DECEMBER 2014. Den långa tiden som landstingsråd är över för Kent Ögren. I en stor intervju berättar han om striderna, känslorna och framtiden.

DECEMBER 2014. Den långa tiden som landstingsråd är över för Kent Ögren. I en stor intervju berättar han om striderna, känslorna och framtiden.

Foto: Göran Ström

NORRBOTTEN2014-12-18 05:30

En vit adventsljusstake lyser i ett av fönstren på landstingsrådets rum. Ett par julklappspaket på bordet. En beige sopsäck lutad mot en vägg.

– Jag har inte riktigt börjat städa ur ännu, säger Kent Ögren, lägger armarna mot trästöden och sätter sig tillrätta i stolen där många omstridda beslut de senaste tolv åren tagit form.

En uggla i trä står på fönsterbrädan och tittar fram bakom en gardin. Det är en 50-årspresent från Pajala kommun, från tiden när Bengt Niska var kommunalråd.

Samme man som tillsammans med Bengt Westman avslutade en epok genom att bryta sig ur den socialdemokratiska gruppen i landstinget och kräva att Ögren skulle bort som ledare.

Kent Ögren funderar på frågan varför det hände.

– Vi hade haft två valkonferenser. Mitt namn hade aldrig diskuterats. Det blev inga omröstningar.

Vad tänker du om det?

– Jag vet inte...det är inte vanligt förekommande...att det blir så här.

Kan det vara motsättningar som byggts upp under lång tid, kritik som sopats under mattan och en hämnd som iscensattes nu när tillfället fanns?

– Jag vill inte spekulera. Vi vet inte ens säkert vilka som röstade blankt.

Kent Ögren säger att han funderade på sin framtid under några dagar efter valet, på om hans namn var förbrukat.

– Jag hade ett stort ansvar för det dåliga valresultatet, helt klart. Men...

Men..?

– Tankarna fanns. Att jag gjort mitt. Men viljan att reda ut en besvärlig situation var kraftigare än viljan att lämna in.

Bakgrunden fanns i en rad svåra och ifrågasatta beslut. BB-stängningar, neddragningen av OBS-platserna i Haparanda, stängningen av akutkirurgin i Kiruna och den planerade kirurgin i Kalix är de största och hårdaste striderna som skakat Socialdemokraterna de senaste tre mandatperioderna.

Nu är det så att Kent Ögren, 59, född i Jokkmokk och utbildad till kontrollanläggningstekniker, aldrig väjt för vare sig svåra beslut eller motsättningar.

Snarare sett det som utmaningar, kanske rent av triggats av det. Men det håller han inte med om själv.

– Nja, så vet jag inte om det är. Men jag har aldrig mött en fråga som jag känt att jag inte törs ta i.

Drivkraften har han hittat i en vilja att skjuta på utvecklingen, säger han.

– Hälso- och sjukvården är den viktigaste välfärdstjänst vi levererar till medborgarna. För mig är det viktigt att det är hög kvalitet till rätt kostnad. Då måste det göras prioriteringar.

Många Kirunabor retar sig på att ni inte talat klarspråk. Om du sagt "Nu blir det försämringar av vården, men vi måste göra så här därför att..." hade kanske ilskan minskat?

– Det är inom servicen det blir försämringar. Vården vid Kiruna sjukhus har aldrig varit bättre, så är det.

Vid de möten som ni hade med näringslivet i Kiruna fick du kritik för att ha varit oresonabel?

– Det var en del hårda ord som sades. Men det var nog lika från båda håll.

Kent Ögren är annars känd som en skicklig politiker, bra på att få saker ur händerna. En kombination av arv och uppväxt, tror han själv.

– Har man fostrats politiskt i en liten kommun nära medborgarna så ser man hur beslut slår. Sparar man på snöröjningen så blir det jobbigt vissa morgnar att ta sig till jobbet. Jag tror jag har en inbyggd gen också, när det gäller att få saker gjort. En politiker måste kunna se runt hörn när man fattar beslut. Vad leder det till? Många blir rädda när de ser andra och tredje steget. Då vågar de inte ta första steget heller. Då händer ingenting.

Kent Ögren har ända sedan Yvonne Stålnacke avgick tagit det fulla ansvaret för landstingets beslut. Han är påläst på alla ärenden som lyfts på landstingsstyrelsen, från minsta projektansökan till strukturella förändringar.

– Jag har en förmåga att sålla ut det viktiga. I en tjock promemoria greppar jag snabbt vad det handlar om.

Har du ett kontrollbehov?

– Nej, jag släpper gärna ansvar till andra. Jag är inte så tokig att jag tror att jag kan lösa allt själv. Men det måste finnas en vilja att kliva fram också. Sedan är det så att jag varit ytterst ansvarig. Har man 7000 anställda i verksamheten är det viktigt som politiker att man orkar stå upp för de beslut som tas.

Men dras du till det, till makten och allt det för med sig?

– Nej, jag tror inte det. Men jag har haft en strategi att alltid vara tillgänglig.

I debatterna med andra politiker är han ofta frän i tonen. Man ser på stegen mot talarstolen när det ska bränna till.

– Jag blir irriterad på sådana som är slarviga med sanningen. Och på oppositionspolitiker som inte tar sitt uppdrag på allvar. Som bara är emot allt och aldrig kommer med konstruktiva förslag. Ändå är jag lugnare nu än under tiden i Jokkmokk.

Ofta bemöter du inte bara kritiken, utan du vill också sopa till med något du har i bakfickan. Varför?

– Det hör till spelreglerna i politiken. Att få till en sista knorr.

Hade du tjänat i längden på att hålla inne med knorren?

– Svårt att veta.

Sammantaget har det blivit ett starkt fokus på Kent Ögrens person.

– Det är för att jag är drivande och att jag sticker ut hakan och framför obekväma uppgifter. Då får man kritik, både från politiker och vanligt folk.

Ibland har det inte stannat med kritik. Kent Ögren har utsatts för flertalet hot under sin tid som landstingsråd.

Bland annat tre mordhot.

– Jag har alltid varit offentlig. Jag har varit på möten. Rört mig på marknader. Visst har det hänt att det hettat till, någon som blivit förbannad och har velat ge mig ett blåöga. Jag tycker inte det varit så farligt, men det är klart – när det blir mordhot är det inte roligt.

Han vill inte berätta detaljer, säger att han inte minns så noga. Men det senaste mordhotet fick han för ett par år sedan, och det skakade om honom.

– Det var mycket insändare i tidningarna den tiden och det var vid något tillfälle när jag kom på mig med att slänga ett öga bakom ryggen när jag gick ut från en trappuppgång. Då blev det uppenbart för mig själv, att så här ska man inte gå omkring och känna.

Han har kontaktat landstingets säkerhetsavdelning som kontaktat polisen. Men ändå har han valt att inte polisanmäla. Motivet har varit att han inte velat skapa en ännu större hausse runt sin person.

Till synes har ingenting bitit på honom.

– Jag ångrar i dag att jag inte polisanmälde hoten. Polisen har ofta information man själv inte känner till och kan sätta det i samband med annat. Min uppmaning till andra politiker är att aldrig acceptera hot.

I början av 2003 åkte Kent Ögren fast för rattfylleri. Han erkände offentligt att han var alkoholist och genomgick en behandling i södra Sverige.

– Det där kommer följa mig resten av livet. Det uppstår nya rykten hela tiden.

Har det varit en prövning för dig på exempelvis valkonferenser, där det serveras öl och vin till maten?

– Inte egentligen. Men jag kan bli irriterad när de hoppar över mig när det serveras vin. Jag vill få frågan, och sedan tacka nej. Jag har också upptäckt att många är obekväma i min närhet, vågar inte beställa in öl eller vin. Trots att jag sagt att det är okej.

Finns det en risk att du trillar dit igen nu när du inte får kickarna av politiken längre?

– Nej, det där är ett avslutat kapitel för mig. Men det är klart att det blir en omställning att inte vara i rampljuset, samtidigt som det blir en befrielse.

Hur känns det egentligen?

– Jag vet inte. Jag har inte känt efter. Men...den senaste veckan har något kommit över mig. Jag har varit på en del möten som resulterat i att det ska diskuteras vidare längre fram. Men då sitter jag inte med. Det är en märklig känsla.

Han blir fritidspolitiker den närmaste mandatperioden, och behåller sin plats i landstingsstyrelsen.

– Det fanns en plan från partiet att jag skulle hjälpa Maria Stenberg in i landstingspolitiken. Även om jag inte är ordförande så gäller den planen fortfarande. Hon ska fasas in och jag ska fasas ut.

Hur yrkeslivet ser ut vet han inte.

– Jag har inte tittat längre än 1 januari.

Förutom politik lär fritiden bestå av hockey och stugliv.

– Jag är på plats på i stort sett alla Luleå Hockeys hemmamatcher. Och stugan på Sandön är guld värd. Så fort man sätter fötterna på ön så försvinner problemen.

Intervjun är slut. Så är även Kent Ögrens tid som landstingsråd. Frågan är vad som händer med Pajalaugglan i fönstret?

– Det är en personlig gåva så jag tar med mig den. Jag har några andra fågelskulpturer i stugan. Den får en plats hos dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om