De flesta har nog koll på att vara extra noggrann med maten under rötmånaden. Man behöver bara öppna kylen och se ATT allt därinne färgas av imma för att påminnas. Varm och fuktig väderlek gör att mat snabbare ruttnar, rötmånaden är här.
Rötmånad är en månad i slutet av juli och till början av augusti. Enligt Bondepraktikan infinner den sig från 22, 23 eller 24 juli och pågår till 22, 23 eller 24 augusti. Den traditionella rötmånaden i stort sett att beteckna som vidskeplighet, eftersom den är knuten till vissa datum och inte den faktiska väderleken, skriver Wikipedia.
Rötmånaden har i folktron förknippats med såväl dålig mat som nyckfyllt väder och onaturliga fenomen. Vid Institutet för språk och folkminnens hemsida går att läsa om vad rötmånad kan innebära: "Kalvar skulle vara vanskapta, föl otämjbara och sjuka, och griskultingar skulle helt enkelt inte överleva."
Läs mer: Så slipper du härsken mat under rötperioden.
Det sägs också att: "Om perioden började med sol skulle den sluta med regn. Ett alltför jämnt väder kunde sluta illa - då skulle det bli ”frost, missväxt, farsoter av allehanda slag föga utbyte av jakt och fiske till och med ofred ute i stora världen ända till nästa rötmånad."