Det är en omfattande undersökning som Lärarnas riksförbund gjort. Man har tittat på hur 290 av landets kommuner lyckas med sin grundskoleverksamhet. Lärarnas riksförbund slår fast att kommunerna presterar ojämnt.
– Vår bild av att alla elever inte får samma chans bekräftas återigen. Det spelar allt större roll i vilken kommun du bor. Det kan inte kallas för något annat än ett misslyckande och är fullständigt oacceptabelt, konstaterar ordförande i Lärarnas riksförbund, Åsa Fahlén, i en kommentar.
För Norrbottens del är det Jokkmokks kommun som sticker ut negativt även om flera andra av kommunerna i Norrbotten är representerade i bottenskiktet. I undersökningen har man tittat på vilka resurser som används till undervisning, lärarlöner, behörigheten bland lärare samt elevresultat.
Jokkmokks kommun är en av de kommuner i landet där lärarlönerna är lägst och undervisningskostnaderna per elev är en av landets lägsta. Men man har också landets sämsta andel behöriga lärare i grundskolan.
– Det är jättetråkigt för både elever och personal. Det är inget som vi är stolta över. Vi jobbar med stipendier till de som utbildar sig till lärare och vi är mitt inne i arbetet med att bli en attraktivare arbetsgivare så att vi kan behålla den personal som vi har, säger Monica Lundkvist, som är skolchef i Jokkmokk.
När Lärarnas riksförbund sammanställer de jämförda parametrarna i kommunerna så hamnar Jokkmokk totalt sett på plats 279 av 290 kommuner. Närmsta norrbottenskommun i listan är Kiruna som placerar sig en bit över Jokkmokk, på plats 275. Jokkmokk är sämst i klassen alltså.
– Det är såklart tråkigt. Jag kan inte säga annat än att vi måste jobba vidare med de här frågorna. Vi håller på med planeringsarbete inför nästa år och det är det här delarna vi behöver ta med oss, förstås, säger Monica Lundkvist.
Men samtidigt som kommunen uppvisar dåliga resultat i övrigt så finns ligger man högt upp bland landets kommuner när det gäller elevresultat, på plats 35.
– När man tittar på elevresultaten så ligger vi i mångt och mycket över rikssnittet. Det är positivt, säger Monica Lundkvist.