Kartan kan ritas om...

I kommuner som Kiruna, Övertorneå, Jokkmokk och Boden är valets utgång långt ifrån given.
Där kan de politiska kartorna mycket väl ritas om på söndag.
– Kiruna kommer vara otroligt intressant att följa, av flera skäl, säger statsvetaren Simon Matti, LTU.

Foto:

NORRBOTTEN2014-09-13 10:00

Det finns vissa kommuner där vad som helst kan hända. Där intriger inom partier (Övertorneå), stora stridsfrågor (Jokkmokk) eller stora inriktningsbeslut (Kiruna) gör att det är som upplagt för dramatik och en tuff dragkamp om väljarna.

Och så finns det kommuner där det ska mycket till att makten ska rubbas.

Om du skulle säga de mest förutsägbara utgångarna i Norrbotten, vilka är det?

– Det finns en del kommuner där de styrande S-partierna har väldigt stark ställning och det är Piteå och Överkalix. Där har de haft majoritet och styrt nästan alltid. De fick starkt stöd förra valet och i EU-valet. Det är väldigt lite som talar för att de skulle tappa så mycket så att de skulle kastas ut ur maktställningen. Men det är alltid svårt att veta hur strömningarna går, eftersom det inte finns några riktigt bra opinionsmätningar när det gäller kommunerna, säger Simon Matti.

Men i Överkalix har oppositionen gått ihop i ett försök att störta Socialdemokraterna?

– Det är ju inte helt ovanligt att det blir så i en del små kommuner där det är lätt för de lokala företrädarna att hitta varandra. Det blir väldigt pragmatiskt. Man lägger egentligen ideologin i en låda och kastar iväg nyckeln, det handlar om att bryta någonting som varit under en lång tid och för att få nya idéer. Men tittar på man Överkalix så har Socialdemokraterna 18 av 31 mandat. De andra partierna behöver ta tre mandat och det kan låta lite, men det är svårt att locka nya väljare på en ort med äldre befolkning, säger han.

Kiruna däremot, har alla ingredienser för att kunna bli ett riktigt politiskt slagfält på söndag. Det är en kommun som Simon Matti kommer att följa med stort intresse. Där finns många partier (13 stycken!), en stadsomvandling och en stark opposition med en tydlig kommunalrådskandidat i centerpartisten Gunnar Selberg.

– Bara det faktum att det är många partier kan göra att det blir en oviss utgång. Även om S sitter kvar med ett starkt stöd så är det stor chans att de måste hitta flera samarbetspartners, säger Simon Matti.

I Luleå kan det också hända saker även om Socialdemokraterna haft egen majoritet den här mandatperioden och oppositionen saknar en starkt, lysande kommunalrådskandidat som på allvar skulle kunna utmana Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström.

– Luleå kanske inte byter majoritet men det ska bli intressant att se hur personkryssen faller ut för Socialdemokraterna. Det blir ett litet test för hur viktig Kalle (Karl Petersen, reds.anm) var för dem, säger Simon Matti.

Om Mp skulle gå framåt i Luleå, och Socialdemokraterna skulle tappa – då kan det också hända grejer. Frågan blir då vem eller vilka som blir kommunalråd i residensstaden?

Tror du på tre kommunalråd, i sådana fall?

– Tre kommunalråd är kanske lite överdrivet i en kommun av Luleås storlek. Man måste kanske välja, och då är det klart att Niklas (Nordström, reds.anm) ligger pyrt till. Eller så behåller S sina två kommunalråd och jobbar med hoppande majoritet istället, och söker stöd med olika partier i olika frågor.

Vad tror du om Fi:s chanser att vinna mark i Norrbotten?

– Där det finns en ordentlig organisation och tydliga lokala företrädare har man betydligt bättre möjlighet att komma fram. Det finns ett intressant motsatsförhållande mellan Sd och Fi. Där SD är starka är Fi svaga, och tvärtom. De har diametralt olika väljargrupper och använder sig av olika typer av retorik. Sd lockar människor med arbetarbakgrund som "inte vill krångla till det" och Fi är väldigt akademiska i sitt uttryck.

jessica.rosengren@nsd.se, 0920 - 26 30 33

FAKTA/Här kan den politiska kartan ritas om

Kiruna - Tuff konkurrens om rösterna

Simon Mattis kommentar: "Det är många beslut som ska tas och riktningar som ska pekas ut i och med stadsomvandlingen. Vart är man på väg? Det finns ett starkt Centerparti, där Gunnar Selberg gjorde ett bra val förra gången. Han är tydlig, och ett klart alternativ till kommunalråd som man inte ser så ofta annars. Det är 13 partier som ska dela på Kirunabornas röster och dessutom är det trångt på vänsterhalvan med Kirunapartiet, Vänsterpartiet, Knegarkampanjen, Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ. Det blir spännande."

Jokkmokk - Kan Miljöpartiet ta över?

Simon Mattis kommentar: "Det blir väldigt intressant att se om det som har hänt i Jokkmokk den senaste mandatperioden påverkar valet. Det har varit mycket konflikter, dels i något slags nationellt perspektiv med tillresta aktivister och utländska gruvbolag, men också dels i kommunen. Mp och S står på olika sidor och det blir intressant att se vad som har hänt i frågan om mark- och miljöanvändning. Om det påverkar väljarna eller om det är andra frågor som styr, men jag har svårt att tro det eftersom markanvändningen är så intimt förknippat med kommunens utveckling".

Övertorneå - Konflikter öppnar för dramatik

Simon Mattis kommentar: "Det har varit turbulent inom socialdemokratin och det kan bli en öppning för oppositionen. Tomas Vedestig har lämnat S och kandiderar för Övertorneås fria alternativ. Frågan vilka chanser de har? I Övertorneå låter man personkryssen avgöra vem som blir kommunalråd, det blir intressant för man lämnar över ganska mycket till väljarna. Det är ganska ovanligt. Där personkryssar man till 70 procent, jämfört med rikssnittet 20 procent".

Boden - Fragmenterat och starkt SD-fäste

Simon Mattis kommentar: "Bodenpolitiken är kraftigt fragmenterad och det kan gå hur som helst. Det är svårt att hitta egen majoritet. V har bytt sida fram och tillbaka och det har varit regnsbågskoalitioner. Går Sd eller något annat nytt parti bra och får flera mandat då är man i en unik ställning att tillsätta och avsätta kommunalråd. Ska bli intressant att se hur det går i kryssen, där S har Inge Andersson och Beatrice Öhman, Norrbottens sjukvårdsparti har Kenneth Backgård och Moderaterna Johan Johansson och Olle Lindström. Det är också fullt möjligt att Sd får en vågmästarroll".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om