Maria Furberg är läkare, dubbelspecialist inom allmänmedicin och infektionssjukdomar och numera doktorand vid institutionerna för folkhälsa och klinisk medicin, samt klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet. Hon presenterar i sin avhandling nya rön om klimatpåverkan i Norrbotten.
– Vår forskning visar att klimatförändringarna i norra Sverige var mer omfattande än förväntat och att renskötseln framstår som mycket sårbar, säger hon i ett pressmeddelande.
Enligt hennes forskning har snöperioden förkortats med mer än två månader mellan 1978 och 2008 – vilket hon anser medför omfattande problem för renskötseln. Dels är de oförutsägbara och ombytliga vintrarna stressande för renskötarna, dels är det svårare att hitta bra renbetesmarker när ytorna täcks av is istället för snö.
Furberg skriver också om en annan aspekt av klimatförändringarna. Hon visar i sin avhandling att den klimatkänsliga sjukdomen tularemi (harpest) ökat kraftigt både geografiskt och numerärt mellan 1984 och 2012 och att fallen har en stark koppling till vattendrag och sjöar.
I en undersökning på slumpvis utvalda personer kan slutsatser enligt Furberg dras att nästan tre procent av befolkningen i Norrbotten haft harpestinfektion någon gång. Det skulle i så fall motsvara 16 gånger fler fall än vad som rapporterats.
– Sjukvården behöver förbättra harpestdiagnostiken så att alla som smittas får korrekt behandling. Dessutom behöver orsakerna till ökningen av harpest undersökas vidare med fortsatt forskning, säger Maria Furberg i pressmeddelandet.