Polisen lyckas inte täcka de glesbefolkade områdena i Norrbotten. Närvaron är låg på många håll och på en del orter kan det ta flera timmar för en polispatrull att komma till platsen.
Sarah Karlsson tycker att situationen är beklaglig.
– Det är ingenting att hymla med. Det säger de rakt ut också, att de har en ambitionsnivå som är mycket högre än deras resurser, säger kommunalrådet.
Hon ser det som viktigt att vara ärlig och öppen med läget. Östra Norrbotten, där Överkalix ingår, är ett stort polisområde och väntetiderna kan vara långa.
– Jag tror inte att vi gynnas av en orealistisk bild av hur många poliser som finns på orten. Men det skulle vara önskvärt med en större stationär styrka, säger Sarah Karlsson.
– Tryggheten att polisen finns inom ett rimligt tidsavstånd när något händer är faktiskt en basal samhällsservice.
Själv känner hon sig inte otrygg i samhället.
– Jag upplever att vi har ett väldigt lugnt klimat. Att jag personligen skulle känna mig otrygg finns inte på kartan. Inte heller att jag som förälder känner mig otrygg om barnen är ute.
Karlsson tycker att låg närvaro framför allt får effekter för det förebyggande arbetet.
– Det bästa ingripandet är att brottet aldrig begås. Med en större personell styrka på orten skulle möjligheten att jobba mer förebyggande kunna förbättras.
Kommunalrådskollegan i Kiruna, Kristina Zakrisson (S), håller med.
– Även om det är låg brottslighet behövs polisen. Närvaro har ett preventivt syfte, säger hon.
Zakrisson upplever Kiruna som en mycket trygg kommun, men tror att den som bor i glesbygden får räkna med att polisen är långt borta.
– Det är dilemmat i hela Norrbotten. Samtidigt är det nästan omöjligt att ha polisnärvaro på små orter.
Hon tycker att det behövs nya, innovativa lösningar.
– Nu har tyvärr tullen också minskat, men förut har vi föreslagit kombinationstjänster för tull och polis. Jag tror att man i glesbygden måste hitta samverkanslösningar. Jag menar inte att kommunen ska sköta polisarbete, men man kanske kan kombinera räddningstjänst och polis.