Sedan i slutet av maj har ett femtontal civila operatörer och sju poliser från Norrbotten varit kommenderade till den nya regionledningscentralen i Umeå. Syftet har varit att täcka upp för personalbehovet på drygt 60 tjänster där, i väntan på att rekryteringar och utbildning av nyanställd personal blir klara.
Nu väntar en ny kommenderingsperiod, om vilken parterna sitter i förhandling kring i dag.
– Den fortsatta kommer inte bli lika omfattande som tidigare, utan det är för vissa personer den kommer att förlängas, säger Mikael Klein, ställföreträdande chef för regionledningscentral Nord.
Man räknar med en kommendering som sträcker sig in i februari.
– Vi har gått ut med en hemställan och begärt att få hjälp från övriga landet, men hittills har vi ju klarat oss själva inom Nord, säger Klein och syftar på de fyra norra länen inom området, och fortsätter:
– I och med att vi bland annat hade personal från bland annat länsledningscentralen i Luleå som lades ner. Men nu har många fått nya tjänster på sina hemorter och där skriker organisationen och vill ha hem dem. Sedan kan det ju också finnas sociala skäl som gör att man vill hem, säger Klein.
Starten för den nya centralen i Umeå har varit skakig.
– Det var halvt kaos när vi körde i gång. Vi visste förstås att det skulle bli en del uppstartsproblem. Men bara efter de här månaderna tycker jag att det har blivit en helt annan stämning. Arbetet flyter på som det ska och personalen trivs, de tycker det är kul att jobba här. Vi har till och med fått en del vibbar och förfrågningar från folk som är intresserade av att fortsätta och det tycker vi så klart är roligt, säger Klein.
– I början blev det ju så att det pekades med hela handen och det vara bara för folk att flytta ner och jobba, men efter hand har vi försökt mjuka upp det lite. Många blivit undantagna från kommenderingen och vi har försökt lösa det så bra det bara går från person till person med även de sociala bitarna.
Hur många från Norrbotten som ingår i den nya kommenderingen är ännu oklart.
– Kommenderingen ska helst bygga på frivillighet, men det kan också bli aktuellt med personer som inte vill men trots det blir kommenderade eftersom man försöker ta hänsyn till sociala skäl också, säger Per Karlsson, ställföreträdande polisområdeschef i Norrbotten.
Chefen för den regionala operativa enheten, Pontus Fälldin, vill inte kommentera förhandlingarna i förväg.
– Men jag kan bekräfta att en framtida kommendering troligtvis kommer att beröra norrbottenspersonal, säger han.
Kostnaden hittills för att kommendera personal till Umeå rör sig om flera miljoner.
– Jag kan inte säga exakt, men det rör sig om någonstans drygt fyra miljoner – kanske upp emot fem. Men det är något som vi varit medvetna om och budgeterat för.
De budgeterade extrakostnaderna handlar om traktamenten, resor, boende och extra ersättningar i form av bonus för de som kommenderats.